Az eper és a korai májusi cseresznye után itt vannak a gyönyörű, nagy szemű nemesebb fajták is. Amellett, hogy a cseresznye nagyszerű vitamin- és ásványi anyagforrás, csodás és ízletes gyümölcs is. Talán nem meglepő, hogy az ókorban az istenek eledelének tartották. A távol-keleten is ismert és kedvelt a cseresznye, méltán híres a japánok tavaszköszöntő ünnepe, amit cseresznyevirágzáskor tartanak. A cseresznyét a fiatalság és a megújulás jelképének tartják.
A cseresznye frissen, pláne a fáról szedve a legfinomabb, de ezenkívül nagyon sokféleképpen fogyasztható, tartósítható. Készülhet belőle befőtt, nagyon finomak a cseresznyével készült gyümölcslevesek, torták, sütemények. A cseresznye nagyszerűen kandírozható, így süteményekhez, vagy koktélokhoz is használhatjuk. A cseresznyéből, természetesen, pálinka is főzhető.
Most cseresznyés sütit készítettem, de persze megsüthető meggyel, eperrel is.
Hozzávalók: 12 dkg vaj, 12 dkg porcukor, 5 tojás, 15 dkg liszt, 1/2 sütőpor, vaníliacukor, fahéj, 50 dkg cseresznye
Elkészítés:
A vajat a porcukorral habosra kevertem, utána egyenként hozzáadtam a tojások sárgáját, majd a sütőporral elkevert lisztet és végül a tojások kemény habját. A masszát vajjal kikent sütőformában egyenletesen eloszlattam, a tetejét beborítottam a kimagozott cseresznyével, melyet előzőleg vaníliacukorral és fahéjjal kevertem össze, megszórtam porcukorral és 190 °C előmelegített sütőben 30 percig sütöttem. Tálaláskor porcukrot szórtam rá.
2 megjegyzés:
Nincsen nyár cseresznye nélkül :), de nekem bármilyen gyümölcsös süti jöhet!
Hááát, így vagyok ezzel valahogyan én is, eper, cseresznye, barack, körte, szilva, szőlő - ezek a kedvenceim :D, ja és a dinnye!
Megjegyzés küldése