2022-01-10

Csokoládés-narancsos torta



Már többször leírtam, hogy a szezonalitás híve vagyok, legyen az zöldség vagy gyümölcs. Nyáron paradicsomot, paprikát cseresznyét barackot... eszünk, télen inkább céklát, káposztát, egyéb gyökérzöldségeket, narancsot és mandarint.... Ezért aztán nálam a karácsony is a narancs "jegyében" telt. 

Készült szegfűszeggel tűzdelt asztali dekoráció, narancstorta, narancsos desszert, kandírozott narancshéj, narancsos felfújt és még a diós bejglibe is mazsola helyett kandírozott narancshéj került. Állítom, sokkal jobb, mint mazsolával. Megjegyzem, hogy minden esetben bio/kezeletlen narancsot ajánlatos használni.

Ez a csokoládés torta is naranccsal készült. Igazán finom lett. Elkészítése egyszerű, lényegében piskótát sütünk, a töltelékhez használtam kandírozott narancshéjat és a díszítéshez pedig csokiba mártott kandírozott narancsgolyókat. A narancsgolyókat és az arany cukorgolyót készen vettem.

 

Hozzávalók: 

A tésztához: 200 g liszt, 150 g kristálycukor, 8 tojás, 2 ek kakaópor, 1 tk vaníliakivonat, 1 csipet só

A csokoládés krémhez: 200 g étcsokoládé, 200 ml tejszín, kandírozott narancshéj

A tetejére csokoládés krém és a díszítő golyók. 

Elkészítés: 

Először készítsük el a piskótát. Ehhez válasszuk szét a tojásokat és egy kézi mixer segítségével a  fehérjét kezdjük habbá verni. Folytatva a habverést kanalanként adagoljuk hozzá a cukrot és egyenként a tojások sárgáját. 

A lisztet keverjük össze a kakaóporral, adjuk hozzá a sót és egy spatula segítségével több részletben keverjük a habos-cukros masszához. Egy 22 cm átmérőjű tortaformát kenjünk ki vajjal és szórjuk meg liszttel, vagy béleljük ki sütőpapírral. 

Töltsük a masszát a formába és 180 C-fokra előmelegített sütőben süssük a piskótát 30-35 perc alatt készre. Tűpróba. Ha kihűlt, vágjuk a tortát vízszintesen ketté.

A krémhez hevítsük forráspontig a tejszínt, a tűzről levéve adjuk hozzá a csokoládét és kavargatva olvasszuk el benne. 

Amikor a krém kicsit kihűlt, a felével töltsük meg tortát, rakjuk rá a kis darabokra vágott kandírozott narancshéjat. Helyezzük a tortára a másik tortalapot, vonjuk be a maradék krémmel az egész tortát és szórjuk meg a torta tetejét a cukor- és narancsgolyókkal.

Tálalásig tartsuk hűvös helyen.


Nincsenek megjegyzések: