2011-06-18

Bográcsgulyás



A bográcsgulyás a kerti partik, kirándulások egyik „főszereplője”, nincs is jobb a szabadtűzön készült ételeknél, és ugyanúgy, mint a saslikot vagy a flekkent, „mindenki másképp csinálja”, vagy mondhatjuk azt is, „ahány ház, annyi szokás”. Eredetileg a gulyás birkából készült, de készíthetjük marhából és sertésből is, különböző zöldfűszerekkel pedig egyedivé, különlegessé tehetjük.
Ez a gulyás a következőképpen készült. A bográcsban jófajta mangalica szalonnán megfuttattuk az apróra vágott vöröshagymát, és a bográcsot a tűzről félrehúzva, belekevertük a piros édesnemes paprikát.


Ezután, a bográcsot ismét a tűz fölé helyeztük, rögtön beleraktuk a kockára vágott sertéslapockát. Jól összekevertük és folyamatos keverés mellett a húst zsírjára pirítottuk. Ezután mindig kevés vizet aláöntve megpároltuk a húst, közben sóztuk, fűszereztük. Mikor a hús már majdnem megpuhult, hozzáadtuk az egészben hagyott, megtisztított újkrumplit és felöntöttük annyi vízzel, hogy ellepje. Tettünk bele 1-2 zöldpaprikát, paradicsomot és készre főztük. Friss házikenyérrel és csípős paprikával fogyasztottuk, lestyánnal ízesítettük.

Nincsenek megjegyzések: