2011-10-21

Sütve, főzve - TÖK jó!



Az ősz beköszöntének biztos jele a sütőtök megjelenése a piacokon. A sütőtök, akárcsak a burgonya és a kukorica, spanyol közvetítéssel, Amerika felfedezése után került Európába. Őshazája Közép- és Dél-Amerika, ahol az őslakosok a kukorica köztes növényeként termesztették. A kukorica közé babot vetettek, a bab felfutott a kukoricára, alatta pedig szépen fejlődött a tök is.

A hamvas héjú óriás tök általában szeletekben, a körte alakú, kisebb méretű, kanadai tök néven ismert fajták pedig akár egészben is megvásárolhatók. Úgy tartják, a tök akkor a legfinomabb, ha már megcsípte a dér. Amellett, hogy nagyon finom, kitűnő vitaminforrás is, jelentős mennyiségű karotint, C- és B-vitamint, ásványi anyagot, vasat, cinket, kalciumot tartalmaz.
Magjából értékes olaj készül, hántolva, megpörkölve igazi csemege, nagyszerű kiegészítője leveseknek, salátáknak. A sütőtök egyszerűen megsütve, esetleg mézzel meglocsolva egészséges desszert. 180°C fokos sütőben 40-45 perc alatt megsül. Készíthető azonban belőle leves, kompót, saláta, de köretként is kitűnő. Nagy kedvenc nálunk a sütőtök krémleves, a tököt sütöm és nem főzöm hozzá, a különbség, szerintem, ég és föld. A kész levest hidegen sajtolt stájer tökmagolajjal locsolom és pirított tökmaggal szórom meg. Elkészítése itt és itt olvasható.
  

5 megjegyzés:

trollanyu írta...

Tényleg tök jó:) Éppen ma sütöttem egy szuper sütőtökös kuglófot, majd holnap felteszem. De mi a kislányommal csak úgy magában is szeretjük, nagyon egészséges és diétás. Pedig azt hittem régebben, mivel édes a sütőtök, akkor hízlal is.

Roza írta...

Csodás! Máris utánanézek, mennyi benne a szénhidrát és ha nem nagyon sok, én is nekilátok készíteni valami finomságot sütőtökből:)

wanna írta...

trollanyu@csodás lett a sütőtökös kuglófod! A torta után ki kéne azt is próbálnom :)

wanna írta...

Roza@örülök, hogy valami "újjal" szolgáltam. Nem könnyű egy ilyen diéta betartása, csodásan csinálod!

Petra írta...

Egyetértünk. Tök jó. Így is nagyon szeretem. A sütőtöklevest tervezem és tényleg pirított tökmaggal az igazi. :)