2013-07-08

Vanília szuflé



A szuflé, felfújt vagy soufflé igazán elegáns desszert, előétel vagy főétel is lehet, ami nem más, mint egy könnyű tészta, tojássárgájából és tojáshabból, különböző hozzávalókkal kiegészítve. A soufflé szó a francia souffler ige múlt idejű melléknévi igeneve, vagyis felfújt. A szuflék lehetnek sósak, készülhetnek sajttal, lazaccal, ..., és édesek – különböző friss gyümölcsökkel, dzsemekkel, gyümölcsszószokkal, fagylalttal.

Süthetők bármilyen tűzálló formákban, de ideális az egyszemélyes tradicionális porcelán szufléforma. Én most IKEA-s szufléformákban sütöttem, de ezek szerintem túl nagyok, be kell kisebbeket szereznem.

Hozzávalók: 2 ek vaj, 2 ek liszt, 240 ml tej, 2 ek cukor, 4 tojás, 1/2 tk vaníliakivonat, 1 csipet só

Elkészítés: 

Kenjük ki a szufléformákat vajjal és szórjuk meg kristálycukorral. A maradék cukrot rázzuk ki a formákból. Mérsékelt tűzön olvasszuk meg a vajat, keverjük hozzá a lisztet, és 1 percig fakanállal kavargassuk. Melegítsük meg a tejet és öntsük a lisztes keverékhez. Folyamatosan kavargatva forraljuk fel. Lágy krémet kell kapnunk. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a sót, a vaníliakivonatot, és jól keverjük össze. Válasszuk szét a tojások sárgáját és fehérjét. A tojások sárgáját egyenként keverjük a fehér krémhez. Tegyük félre, hogy lehűljön. A tojások fehérjéből kézi habverővel verjünk kemény habot, részletekben adagolva hozzá a cukrot. A felvert hab 1/3 részét keverjük a krémhez, hogy lágy homogén masszát kapjunk. Ezután keverjük óvatosan hozzá a maradék habot. A kész krémet háromnegyedig töltsük a formákba.
Előmelegített sütőben 190ºC fokon süssük a szuflét 12-15 percig. Porcukorral megszórva azonnal tálaljuk. Adhatunk hozzá vaníliafagylaltot, vagy különböző gyümölcsszószokat.

Amire érdemes (muszáj) figyelni: a hozzávalókat jól össze kell keverni, hogy a massza sima, homogén legyen. A tojásnak szobahőmérsékletűnek kell lennie. A sütő ajtaját sütés közben ne nyitogassuk és ne süssük túl! Sütés után 10 percen belül tálaljuk, mert összeesik. Ugyanolyan finom marad, de nem lesz olyan látványos, szép.


3 megjegyzés:

teller-cake írta...

Én a fagylalttal tálalt változatra szavaznék jelenleg...;-))

Hankka írta...

Nagyon guszták, azt hiszem, én gyümölcsöntettel kérem! :)

Elisabeth írta...

Igazán gyönyörüen sikerült a suffléd a pici kis remakinekben. Szivesen elfogadnák egyet, finom szeder, eper, és áfonyával!