2014-12-05

Conchiglie mediterrán mártással, avagy az olasz konyha dicsérete



Imádom az olasz konyhát, már kismilliószor leírtam.
Elég csak a tészták változatosságát említeni, melyek formái már-már designer-i tervezés eredményeként születnek meg. Minden tésztának megvan az ideális felhasználási területe, módja, de ennek, természetesen, csak az egyéni képzelet szab határt.
Durván négy nagy csoportba sorolhatjuk az olasz tésztaételeket:

És akkor még szót sem ejtettünk a csodás fagylaltokról, pizzákról, ciabattákról, foccaciákról, levesekről, a mozzarelláról, a tiramisuról, a Florentinről, és a mediterrán konyha főszereplőiről, az olívaolajokról és balzsamecetekről.


A paradicsomos-kapribogyós-olívás-hagymás-fokhagymás-bazsalikomos, általam csak mediterránnak nevezett mártás gyakran készül nálam, nem lehet megunni. Kitűnő lazachoz, garnélához, vagy csak „úgy magában” a tésztához.
 

Hozzávalók: 2 nagy fej hagyma, 2 cikk fokhagyma, 4-5 paradicsom, vagy télen 400 g hámozott paradicsomkonzerv, 2 ek olívaolaj, olívabogyó, kapribogyó 
- fűszerezés: kakukkfű, bazsalikomlevél, oregánó, só, frissen őrölt bors

Elkészítés: 

A hagymát vágjuk karikára, a fokhagymát apróra, és süssük pár percig az olajon. Adjuk a hagymához, fokhagymához a meghámozott és feldarabolt, vagy a konzervparadicsomot, sózzuk, borsozzuk, és forraljuk össze. Keverjük a mártásba az olíva- és kapribogyót, a friss kakukkfüvet, bazsalikomot, oregánót, és még főzzük együtt 2-3 percig.  Vághatunk bele chilipaprikát. Ennyi...Ez a mártás, szerintem, bármilyen tésztával, de rizzsel is kitűnő. 
Most háromszínű, céklával, tintahallal és kurkumával színezett kagylótésztához készült. 
A tésztát sós vízben „al dente” főzzük meg, szűrjük le, és keverjük össze a mediterrán mártással.
Tálaláskor tépkedjünk rá bazsalikom- és petrezselyemlevelet. Reszelhetünk rá parmezánt, megszórhatjuk szezámmaggal. 


Nincsenek megjegyzések: