2017-08-02

Szilvás clafoutis



A clafoutis egy csodás francia desszert, amely eredeti recept szerint fekete magozatlan cseresznyéből készül, a világ minden táján sokféle gyümölccsel készítik: barackkal, szilvával, körtével... Tésztája lényegében egy sűrű palacsintatészta, nevezhetjük "tejes pitének" is.



A clafoutis akkor jó, ha a belseje még krémes, rezgős (pudingszerű), a széle viszont kicsit ropogós. Langyosan, porcukorral meghintve a legfinomabb. 
Tálaláskor adhatunk mellé vanília fagylaltot, "passzol" hozzá. 
Nálam a clafoutis most mirabella szilvával készült, amelyet természetesen ki kell magozni.

Hozzávalók: 500 g szilva, 100 g porcukor, 125 g liszt, 3 tojás, 1 tasak bourbon vaníliás cukor, 1 mk fahéj, 1 csipet só, 300 ml tej, 50 g vágott mandula, vaj a sütőforma kenéséhez

Elkészítés:

A szilvát mossuk meg és magozzuk ki. Majd megszórjuk a vaníliás cukorral és a fahéjjal és hagyjuk állni, amíg a tésztát elkészítjük. 
Közben keverjük a tojásokat habosra a cukorral, és több részletben adjuk hozzá a tejet és végül az átszitált lisztet.  
A sütőformát vajazunk ki, rakjuk bele a szilvát, öntsük rá a viszonylag sűrű, palacsintaszerű masszát és végül szórjuk rá a mandulát.
Süssük 180 C-fokra előmelegített sütőben 30-35 percig. 


Nincsenek megjegyzések: