2018-07-10

Meggyes pite kókuszhabbal



Nyár van, itt vannak a csodás gyümölcsök - málna, meggy, körte, még talán cseresznye is - készítsünk valami gyümölcsös finomságot...
Ha nincs kedvünk bekapcsolni a sütőt akkor kitűnő választás lehet a meggyes lassi vagy tiramisu, a grillezett őszibarack vagy egy dinnyés granita. Ezek igazi "villantós" "partikedvencek".
De, ha mégis rászánnánk magunkat a sütésre, ebben az esetben ez a meggyes-kókuszos sütemény garantáltan nagy sikert arat.


Viszonylag könnyen elkészíthető, gyümölcsös, habos, nagyon finom. Az alap egy hagyományos pitetészta, erre jön a meggyes töltelék, és végül a kókuszhab.


Hozzávalók: 
- a tésztához: 200 g liszt, 100 g vaj, 50 g porcukor, 3 tojás sárgája, 1 ek tejföl, 1 csipet só, 1 tk sütőpor, vaj a forma kikenéséhez
- a töltelékhez: 600 g kimagozott meggy, 100 g kristálycukor, 1 csomag vaníliás pudingpor, 250 ml víz 

- a kókuszhabhoz: 3 tojásfehérje, 100 g kristálycukor, 50 g kókuszreszelék

Elkészítés: 

Először készítsük el a tésztát: keverjük az átszitált liszthez a porcukrot, a sót, a sütőport, morzsoljuk össze a kis kockára vágott hideg vajjal, és végül adjuk a masszához a tojást és a tejfölt. Gyorsan dolgozzuk össze és cipót formálva, fóliába csomagolva egy órára tegyük a hűtőbe. Vajas tészta készítésénél alapkövetelmény, hogy hideg anyagokkal és gyorsan dolgozzunk.

A töltelékhez: a pudingport keverjük simára a vízzel, adjuk hozzá a meggyet, a cukrot és mérsékelt tűzön forraljuk össze. Egy sűrű, puding állagú masszát kapunk. Hagyjuk kihűlni.


A kókuszhabhoz: verjük fel félig tojások fehérjét, majd adjuk hozzá a kristálycukrot és verjük kemény habbá. Végül óvatosan forgassuk bele a kókuszreszeléket.

A hűtőből kivéve a tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki a sütőtálnak megfelelő formára és a nyújtófára feltekerve helyezzük a vajjal kikent és liszttel megszórt sütőtálba.
A sütőtálban lévő tésztára rakjuk rá a meggyes tölteléket és végül simítsuk rá a kókuszhabot.

Süssük a süteményt 180 C -fokra előmelegített kb. 20-25 perc alatt készre.


Megjegyzés
- süthetjük a pitét kerek 30 cm átmérőjű sütőtálban, mint a körtepitét, peremet készítve a tésztának, és ekkor tortaként szeletelhetjük.
- pudingot készíthetünk házilag kukoricakeményítőből - ebben az esetben tej helyett vízzel

Nincsenek megjegyzések: