Ha szilveszter, akkor lencse? Hááát, igen, ha "jót akarunk" magunknak, és ha "tartjuk a szokást" ... Többféle lencséből készítettem már lencsefőzeléket, zöldből, feketéből (Beluga), mindegyik jó választás, de talán ez a vörös lencse a legkülönlegesebb, már csak a csodás színe miatt is. És, nem mellesleg pillanatok alatt elkészül, nem kell előre beáztatni, elég csak hideg vízben átmosni.
Hozzávalók: 500 g vörös lencse, 1-2 gerezd fokhagyma, 50 g csemege szalonna, só, 1 ek liszt, 1 tk fűszerpaprika
Elkészítés:
A lencsét mossuk meg és tegyük fel 1 liter hideg vízben főni. Szükség esetén, főzés közben a vizet pótoljuk. A főzési idő 12-15 perc. Sózni a főzés utolsó harmadában célszerű, mert így hamarabb elkészül. Közben készítsük el a rántást. Az aprórá vágott csemege szalonnát süssük meg, hogy kiolvadjon belőle a zsír. Ekkor adjuk hozzá a felaprított fokhagymát, szórjuk meg a liszttel és süssük a rántást világos barnára. A tűzről levéve keverjük hozzá a fűszerpaprikát. Ezután öntsük fel a rántást hideg vízzel, és forraljuk jól össze.
Ha a lencse majdnem kész, adjuk hozzá a rántást és főzzük készre.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése