2013-09-19

Paradicsomlé


 

Már többször „értekeztem” róla, a paradicsom igazi nyári gyümölcs, bármilyen szép paradicsomot veszünk télen, az íze nem az igazi. Ezért aztán mindenféle módon igyekszem tartósítani, „üvegbe zárni a nyarat”. A paradicsomlé önmagában is kitűnő ital, de például töltött paprika nem is készíthető nélküle. Kicsit sűrítve, fűszerezve csodás, univerzális mártogatós, fűszer pizzákhoz, csirkéhez. Elkészítése végtelenül egyszerű, csak egy passzírozó alkalmatosság (gép) kell hozzá, és természetesen finom, napérlelte paradicsom.


Elkészítés:
A paradicsomokat mossuk meg, vágjuk cikkekre, zöld részüket távolítsuk el, és egy fazékban, állandóan kavargatva, főzzük fel, amíg a héja összezsugorodik. Ezután passzírozzuk át, és újra forraljuk fel. Ha szükséges, a keletkezett habot távolítsuk el, forrón töltsük az előkészített üvegekbe, és rakjuk száraz dunsztba (párnák, takarók közé) másnapig. Készíthető úgy is, hogy a paradicsomot nyersen passzírozzuk át, és csak egyszer forraljuk fel. 
Ízesíteni nem szükséges. 
Én azonban 10 liter paradicsomléhez főzés közben mindig keverek 1 ek sót.
 

9 megjegyzés:

teller-cake írta...

Gyönyörű a színük, ügyes vagy! Nekem mindig a nagymamám tett el télire de sajnos két éve nincs már velünk...és képzeld, azóta a 84 éves nagyapám főzi isteni eredménnyel! Azt mondta, annyit segítette a mamának (ebben is), hogy simán megfőzi...és úgy is lett! :)

Seffer Lilla írta...

Szuper, nálunk is készült pár üveg :)

Elisabeth írta...

Gyönyörü piros szine van a paradicsom lénak...ügyesen készitetted el. Nálunk Novemberben lesz javában a Floridai paradicsom és akkor fogjuk el rakni. Máskülömben itt egész évben kapható, Californiai, vagy legtöbbje Mexikói, és elég olcsó az ára is!

trollanyu írta...

Nálam sajnos nem készülnek ilyen szépségek, mert a napérlelte paradicsom hiányzik hozzá:)Anyukám is így tette el, pár üvegbe zellerzöldet is főzött, az is finom:) Szép hétvégét kívánok:)

Hankka írta...

Nagyon szép a színe, tényleg üvegekbe zártad a nyarat! :) Garantáltan nagyon finomak lesznek a házi paradicsomlével készített ételeid! :)

Andi -Xsara- írta...

Gyönyörűséges színük lett! :)

Roza írta...

Nagyon jól néz ki, tuti sikere lesz:)
Az idén én is főztem többször is, úgyhogy lett vagy 24 liter:) Volt, amelyikbe főztem hagymát, zellert, paprikát. Sózni én is mindig megsózom.

Margit Hoffmann írta...

Nagyon szeretem a magam elrakott befőtteket, stb. A paradicsomot, mindig zöld üvegekben rakom, szerintem tovább megtartja szép színét, mint a fehérekben.Én úgy főzöm, hogy jól pödrödjön össze a főzésnél, amikor főzöm, rakok bele egy csokornyi saját termesztésű zellerlevelet / paradicsom is saját nap érlelte/majd passzírozás előtt kiszedem a zellerleveleket.Amikor átpasszíroztam, és kb 10 percet főztem, teszek bele himalája sót, és kis cukrot /szájíz szerint/ tartósítószert nem teszek bele, kellő sűrűség után mehet az üvegekben, és a száraz dunsztban.Nekem a családom így nagyon szereti,különös ízhatás a zellerlevéltől,sótól, kis cukortól.

wanna írta...

Köszönöm Margit, hogy leírtad a tapasztalataidat! Jó ötlet a zellerlevél, ki fogom próbálni :)