2017-09-21
Almatorta édes savóval
Aki már valaha is rászánta magát süteménysütésre - első próbálkozásom anno a piskóta volt - az előbb vagy utóbb a bögrés muffinok után eljut a pitékhez. És aztán természetesen mindenkinek van egy tuti receptje, vagy még mindig keresi a tökéleteset...
Rengeteg variáció létezik: piskóta alapú, joghurtos, tejfölös, tejes, omlós/porlós, nem beszélve a csodálatos francia almás süteményről, a tarte tatin -ről, vagy a clafoutis-ról, mely készíthető nemcsak cseresznyével, szilvával, őszibarackkal, de almával is.
Ismerem az elméletet, hogy a süteménysütés alapja a pontos mérés és a kipróbált receptek alkalmazása, de ha úgy hozza a pillanat, akkor "konyhatúrásként" kísérletezem, kísérletezni muszáj.
Ez a pillanat most is eljött, nagyon sürgősen sütnöm kellett egy "tortafélét". Előkészületre/bevásárlásra nem volt lehetőség, tehát szétnéztem mi áll rendelkezésre. Kiderült, egy almás pitéhez minden adott, kivéve a tejet, vagy a joghurtot. Felmerült a kérdés, mivel helyettesítsem, volt víz és friss, édes savó. A savó mellett döntöttem és ez igazán jó döntésnek bizonyult, a pite tésztája finom, könnyű, omlós lett.
A savó beszerzése az gond lehet, de, ha van, akkor csak javasolni tudom máskor is, a tej helyettesítésére.
Hozzávalók: 4-5 alma, 250 g liszt, 150 g kristály cukor, 100 g vaj, 2 tojás, 150 ml édes savó, 1 csipet só, 1 tk vanília kivonat, 1/2 sütőpor, 1 citrom lereszelt héja, 1 ek barna nádcukor, 1 mk fahéj
Elkészítés:
Keverjük össze a lisztet, a sütőport, cukrot, a sót, a puha vajat, a tojást, a lereszelt citromhéjat, és a vanília kivonatot. Fokozatosan adjuk a masszához a savót (vagy a tejet) és egy kézi mixer segítségével dolgozzuk össze.
Az almákat hámozzuk meg. Egy almát vágjunk kis kockára és keverjük a tésztához. A maradék négy almát vágjuk vékony szeletekre - ez kerül a pite tetejére.Öntsük a tésztát egy kivajazott, lisztezett kerek tortaformába, majd körben rendezzük el a tetején az almaszeleteket.
Keverjük össze a barna cukrot a fahéjjal, és szórjuk a tészta tetejére.
Süssük a pitét 180 C-fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt szép aranybarnára. A készenléti fokot tűpróbával ellenőrizzük.
Langyosan és hidegen is tálalható. Nagyszerűen passzol hozzá egy gombóc vanília fagylalt.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése