2018-12-20

Banánkenyér mandulával



A banánkenyér sütésére általában akkor gondol az ember, ha véletlenül a konyhában túlérik a banán, vagy, ha nem túl szép, de érett banánt lát a boltban, eszméletlenül olcsón. Ma ez utóbbi dolog esett meg velem... külsőre nem szép, de belül csodálatos lágy, fehér (ez természetesen csak otthon derült ki) banán "mosolygott" rám a zöldségesnél. 

Ott helyben eldőlt, hogy ma banánkenyeret sütök. Eddig több receptet kipróbáltam, a blogon is található kettő, egy csokoládés és egy diós fordított banánkenyér. Viszont "konyhatúrás" lévén, nem ragaszkodom a régi, jól bevált receptekhez, mindig módosítok, kísérletezem. Most az alapreceptemet mandulával és darabolt csokoládéval "turbóztam". Így is tökéletes.

Hozzávalók: 4 érett banán - 400 g, 200 g liszt, 100 g vaj, 150 g barna nádcukor, 100 g darált mandula, 50 g étcsokoládé -81%-os , 2 tojás, 1/2 citrom leve, 1 tk vaníliakivonat, 1 csipet só

Elkészítés:

A cukrot kézi mixerrel keverjük habosra a vajjal és a tojások sárgájával. 

A banánokat törjük össze villával és locsoljuk meg a citrom levével. 
A tojások fehérjét verjük kemény habbá. 
Adjuk a vajas keverékhez az összetört banánt, az átszitált lisztet, az őrölt mandulát, a kis darabokra vágott csokoládét, a vaníliát és egy csipet sót. Keverjük jól össze, és ezután adjuk a masszához több részletben, a tojások felvert habját.
Töltsük a masszát egy vajjal kikent és liszttel megszórt 20 cm-es kenyérformába. 
Süssük a banánkenyeret 180 C -fokra előmelegített sütőben 45 percig, majd ezután alufóliával lazán letakarva, további 15 percig. Hagyjuk a banánkenyeret a kikapcsolt sütőben még 15-20 percig. Ezután a formából kivéve rácsra rakva, hagyjuk kihűlni. 
Tálaláskor reszelhetünk rá még csokit, de készíthetünk rá csokimázt is.


Nincsenek megjegyzések: