2021-11-27

Sütőtökkrémleves stájer tökmagolajjal


Ha ősz, akkor sütőtök, ahogy korábban is írtam, sütve-főzve, Tök jó! Korábban csak a nagydobosi sütőtököt preferáltuk, ma viszont elég széles a választék. A nagydobosi fajta mellett igen népszerű a kanadai sütőtök, de érdemes kipróbálni kevésbé ismert fajtákat is, mint a Hokkaido tök, a provence-i muskotályos sütőtök. Mindkettőt sütöttem, igen jók, csak ajánlani tudom.

Ez a krémleves kanadai sütőtökből készült. Megjegyzem, bármit készítek sütőtökből, a tököt nem főzöm, hanem sütőben sütöm. Az így megsütött tökből pedig készülhet levesszuflé vagy ehetjük "csak úgy". Így is úgy is csodás!

Hozzávalók: 1 kg sütőtök, 2 közepes burgonya, 2  alma, 1 hagyma, 2 ek méz, 1 l csirkealaplé, 50 g vaj, 1 ek olívaolaj 1 narancs, só, frissen őrölt bors, szerecsendió, kakukkfű

Elkészítés:
A tököt vágjuk tetszőleges méretű, nem túl kicsi szeletekre/cikkekre és 220 °C fokos sütőben kb. 40 perc alatt süssük meg.
Közben a olívaolajon és vajon pároljuk meg a hagymát a kakukkfűvel, ha a hagyma „üveges”, adjuk hozzá a mézet és karamellizáljuk. Ezután rakjuk a hagymához a meghámozott, feldarabolt almát és  pár percig pároljuk együtt. Öntsük fel a csirkealaplével, adjuk hozzá a meghámozott, kockára vágott burgonyát és közepes lángon főzzük puhára. Amikor a burgonya megpuhult, Tegyük a levesbe a megsült tököt. Botmixerrel pürésítsük, sózzuk, borsozzuk, reszeljünk rá szerecsendiót, és adjunk hozzá egy narancs frissen facsart levét. 

Tálaláskor locsoljunk rá hidegen sajtolt tökmagolajat. Kínálhatunk hozzá tejszínt és sózatlan, pirított tökmagot is. 

Nincsenek megjegyzések: