2011-12-09

Salsa verde


Ahogy korábban írtam, a mediterrán konyha már-már filozófia: jó ételek, jó borok, kellemes társaság. Baráti összejövetelek, családi étkezések jellegzetessége a különböző előételek, antipastik, mártások, dippek, salsák bőséges választéka, mindezek a legfinomabb hozzávalókból elkészítve, és természetesen a legegyszerűbb és legváltozatosabb módokon. A terített asztalok elmaradhatatlan részei a különböző sajtok, saláták, gyümölcsök, zöldségek, olajok, ecetek. A salsa verde, magyarul zöld mártás, egy rusztikus, hideg mártás, egyike a legegyszerűbben elkészíthető és legsokoldalúbban felhasználható mártásoknak.
Legfontosabb összetevői: petrezselyemzöld, borecet, kapribogyó, fokhagyma, hagyma, szardellafilé, olívaolaj. Ez a sor aztán ízlés szerint bővíthető, bazsalikom- és mentalevéllel, kenyérrel, mustárral. Hagyományosan késsel vágták apróra a hozzávalókat - én ezt a módszert preferálom -, ma már inkább robotgéppel aprítják. Kitűnő kiegészítője különböző grillezett húsoknak, halaknak.

Hozzávalók: 1 nagy csokor petrezselyemzöld, bazsalikomlevél, 1-2 ek vörös borecet, 1 cikk fokhagyma, 3-4 szardellafilé, 2 ek kapribogyó, 2-3 ek olívaolaj, frissen őrölt fekete bors

Elkészítés:
A petrezselyem- és bazsalikomlevelet megmostam, megszárítottam és késsel apróra vágtam. Hozzáadtam a szétnyomott fokhagymát, a villával jól összetört szardellafilét és kapribogyót. Belekevertem a borecetet, lassan hozzácsorgattam az olívaolajat és rádaráltam a borsot. Azonnal fogyasztható, hűtve egy napig eltartható.


8 megjegyzés:

trollanyu írta...

Nagyon jól néz ki, imádom az ilyen mártásokat. De persze a szardella miatt megint csak én enném meg egyedül. Jó lenne most egy kis meditterán hangulat itt a nagy hóban, nagyon értékelném:)

Petra írta...

Szeretem a receptjeidet. Ez is mentendő, elkészítendő! Köszönöm. :)

Katucikonyha, írta...

Mondjuk nekem szardella nélkül, de kicsattan az egészségtől, jó is ez így télvíz idején.

Shoutforfood írta...

Oh I am so drooling!!!

wanna írta...

Köszönöm!
A szardella nem igazán domináns itt, csak jóformán a sót helyettesíti, de kihagyhatatlan.

Elisabeth írta...

Én Spanyolosan szoktam el késziteni a Salsa Verdet...amiben a fő a Cilantro, és a Jalapeno paprika, az kis zöld erős, és abban is megy az olivolaj meg a hagyma, és fokhgyma is!
Ez a Meidterán módon készitett Salsa Verde...isteni finom pláne a szardellával, okvetlen kifogom próbálni, minden anyag meg van kekem, hozzá. A hütő szekrényem tömig van mindenféle friss zöldekkel, és kénytelen vagyok vagy befagyaztani, vagy felapritani fokhagymával, és kis üvegekben teszem olajjal, igy nem dobok kis semmit!

leon írta...

nagyon jól néz ki, még sohasem készítettem ilyet, de kipróbálnám szívesen :)

mellissina2 írta...

wanna!
Vittem a receptet!!Köszi.