2012-06-11

Fusilloni gorgonzola mártással



Ahogy korában a lumaconi esetében írtam, az olaszoknál minden tésztaformának megvan a maga ideális felhasználási területe. A fusilloni, a fusilli „nagytestvére”, a dugóhúzó formának és a durva textúrának következtében ideális minden krémes, ragacsos szószhoz, mártáshoz. Főzéskor méretét megkétszerezi. Most teljes kiőrlésű tönkölybúzából készült fusillonit készítettem gorgonzolamártással, ami szerintem a legfinomabb sajtmártások egyike. 
A gorgonzola híres olasz belsőpenészes, tehéntejből készült sajt, nevét Gorgonzola nevű faluról kapta. 


Hozzávalók: 250 g fusilloni, 100 g gorgonzola, 200 ml tejszín, 1 hagyma, 1-2 cikk fokhagyma, extra szűz olívaolaj, só, bors, szerecsendió, petrezselyemzöld

Elkészítés.
A tésztát enyhén sós vízben - al dente, 8-9 perc alatt megfőztem, leszűrtem. Közben egy serpenyőben az olívaolajon megpároltam az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Belekevertem a tejszínt, összeforraltam. Ezután mérsékelve a főzési hőmérsékletet, a tejszínes hagymához adtam a gorgonzolát, és állandóan kevergetve a mártást még addig forraltam, amíg a sajt elolvadt. Nagyon fontos, hogy mindig a forró tejszínbe tegyük a sajtot és nem fordítva. A tűzről levéve daráltam rá sót, színes borsot, reszeltem rá szerecsendiót. A mártás állaga akkor igazán jó, ha szinte „bevonja” a tésztát. A leszűrt tésztát a mártással összekevertem. Tálaláskor a tésztát megszórtam petrezselyemzölddel, és egy kevés parmezánt is reszeltem rá.


 

4 megjegyzés:

trollanyu írta...

Nagyon jól hangzik:) Látom a tészta teljeskiőrlésű:) Érdekes, hogy nekem egyes ételek annyira összefüggnek a tésztaformákkal, hogyha másból készül, akkor nem is olyan az íze.

Seffer Lilla írta...

ÁÁÁ, ez mennyei lehetett! Úgy megkóstolnám!

wanna írta...

Igen, trollanyu, valahogy én is így vagyok már vele, igazuk van az olaszoknak, nem mindegy a forma SEM :)
Lilla, tényleg mennyei, nálunk, ha sajtmártás - akkor Gorgonzola! Aki 1x már kóstolta, semmivel nem helyettesíti.

Elisabeth írta...

Nagyon guszta es finom, en is tobbszor keszitettem es nem mindegy hogy melyik pastaval. Ez nagyon is megfelelo a gorgonzolas szosszal!
Remek, igazan:DDD