A indiai konyhában nagyon kedvelt és széleskörűen alkalmazott chutney-k, mártogatósok, dipek „dicséretét” már egy korábbi bejegyzésben a mango-chutney kapcsán is megejtettem. De említhetném a thai konyha csodás mártogatósait: az édes chiliszószt, vagy gyümölcsökhöz a nam pla wan-t. Partikon a partifalatok mellett, nélkülözhetetlenek. Szerintem.
Nagy előnyük, hogy pillanatok alatt elkészülnek, és feldobják, változatossá teszik a legegyszerűbb ételt is. Most zöldségekhez készítettem ezt a majonézszerű – de azért mégsem csak majonéz – chutney-t.
Hozzávalók: 1 mangó, 1 tojássárgája, 1/2 lime leve, 1 dcl olaj, só, bors
Elkészítés:
A mangót meghámoztam és botmixerrel pürésítettem. Hozzákevertem a lime levét, daráltam rá sót és zöld borsot, belekevertem a tojássárgáját. Ezután kézi habverővel folyamatosan kavarva belecsorgattam az olajat (mintha majonézt készítenék), és addig kavartam, amíg megfelelő állagú – habos, krémes – nem lett. Jól lehűtöttem, kétféle szezámmaggal és mákkal megszórva tálaltam. Mártogathatunk bele hasábokra szeletelt grillezett cukkinit, zellert, garnélát...
6 megjegyzés:
Eddig egyszer készítettem mangó chutney-t, de az más recept volt. Ez is nagyon jól hangzik, én nagyon szeretem és most nagyon jó mangókat lehet itt kapni:)
Ezt tuti kipróbálom, én is imádom az indiai konyhát, nagyon jó kis dip-et késíztettél!:)
Még nem ettem , de még hosszú az élet. Igaz?
Nagyon tetszik ez az Indiai módos mango chutney. Örvendek hogy nálatok is lehet kapni mangót!
Gyönyörü a szine is!
Trollanyu, igazad van, nem ez a hagyományos mangó-chutney recept, de hát a mottóm: "kísérletezni jó".
Ez egy ismertebb variáció:
http://relaxotour.blogspot.hu/2011/03/mango-chutney.html
Erika, Juci! Érdemes kipróbálni!
Elisabeth, köszi, igen lehet mangót kapni, hol érettebbet, hol zöldebbet :)
Megjegyzés küldése