2013-09-29

Crème brûlée mini torta



A Crème brûlée igen népszerű és viszonylag könnyen elkészíthető desszert. A lágy vaníliakrém és a karamellizált cukor kontrasztja teszi varázslatossá, és méltán híressé. Az elegánsabb éttermek étlapján mindenhol megtalálható, érdemes megkóstolni, de elkészíteni sem boszorkányság. Természetesen az alapkrém nemcsak vaníliával ízesíthető , kitűnő citrommal, naranccsal, csokoládéval, fekete és zöld teával... .
De ezzel a csodás krémmel, készíthetünk tortát is. Nálam ez így készül. Friss gyümölcsökkel igazán változatosan tálalhatjuk.

Hozzávalók: 

a tésztához: 200 g liszt, 100g vaj, 50 g porcukor, 1 tojás, 1 csipet só
a krémhez: 400 ml tejszín, 1 vaníliarúd, 75 g kristálycukor, 4 tojás sárgája
 

Elkészítés: 
Először készítsük el a tésztát: keverjük az átszitált liszthez a porcukrot, a sót, morzsoljuk össze a vajjal, és adjuk hozzá a tojást. Gyorsan dolgozzuk össze, cipót formálva, fóliába csomagolva egy órára tegyük a hűtőbe. Vajas tészta készítésénél alapkövetelmény, hogy hideg anyagokkal és gyorsan dolgozzunk. 
A hűtőből kivéve nyújtsuk ki, vágjuk körökre vagy négyzetekre, és helyezzük kerek kivajazott, kilisztezett kis szufléformákba (ramekin), készítsünk kosárkákat*. A tésztát villával szurkáljuk meg, nehogy felpúposodjon. 180°C előmelegített sütőben 10 perc alatt félig süssük meg. 
Közben készítsük el a krémet. 
Adjuk a tejszínhez a vanília kikapart magját és héját (ez utóbbit aztán távolítsuk el), és forraljuk fel. Egy kézi habverővel keverjük habosra a tojássárgákat a cukorral. Öntsük a tejszínt lassan a tojássárgákra, és mérsékelt tűzön, állandóan kevergetve hagyjuk néhány percig sűrűsödni, ügyelve arra, hogy fel ne forrjon (sima puding állagú krémet kell kapnunk). Hagyjuk kihűlni.
Melegítsük elő a sütőt 140°C fokra, öntsük a krémet a tortalapra, és süssük a sütőben 25-30 percig. Tálalás előtt, szórjunk a tortára barna- vagy nádcukrot, majd karamellizáló pisztollyal égessük rá (karamellizáljuk).
Friss fügével, mangóval és szőlővel tálaltam.
 

* Ettől természetesen lehet szebb kosárkákat is készíteni, fogok is, de konyhatúra lévén, ezeket is bevállalom. Ha a látvány nem is, az illat, az íz, vagyis az eredmény kárpótolt ezért. 
Mesefinom! Csak ajánlani tudom.  


7 megjegyzés:

trollanyu írta...

Mesefinom és meseszép:) Nagy kedvencünk nekünk is:)

Seffer Lilla írta...

Hmm, a képtől megéheztem :) Szuper jól néz ki!

teller-cake írta...

Nekem bejönnek a kosárkáid, összhangban van az egész: kívánatos és gyönyörű! :)

Hankka írta...

Nagyon szépek ezek a kosárkák, átjön a fotókon, hogy milyen finomságot készítettél! :)

Elisabeth írta...

Nagyon pompás a szőlővel...imádom a Creme Brulét, és sütemény formában nagyon elegáns, és mennyei finom!

Vicuska írta...

Tényleg mesefinom!!! Szépek a kosárkák, ne légy ennyire kritikus :)

Juci írta...

Dupla adagot kérek!!!Imádom!