2013-09-03

Ropogós bőrös karaj



Szeretem az egyben sült húsokat, nincs velük sok munka, a sütő dolgozik, ízletesek, zamatosak, hidegen, melegen egyaránt fogyaszthatók. A lényeg a fűszerezésen, a pácoláson – vagyis az előkészítésen van. Rozmaringgal, kakukkfűvel, vagy kész fűszerkeverékekkel, mint például az adzsika csodás ízű, puha, omlós, „egybensültek” készíthetők. Süthető így oldalas, karaj, tarja, vagy császárszalonna, széles a választék.

Most bőrös, fiatal sertés karajt készítettem, mentalevéllel, fokhagymával, római köménnyel

Hozzávalók: 1,5-2 kg bőrös sertés karaj, 1 babérlevél, pár szál mentalevél, 1 fej fokhagyma, tengeri só, frissen őrölt bors, 1 tk római kömény

Elkészítés:

A karajt vegyük le csontról, és rajta lévő bőrt átlósan, rombusz alakban kockázzuk be. Tegyük a húst egy sütőtálba helyezett beolajozott fóliára, bőrrel lefelé. Kenjük meg a karaj húsos, felső oldalát kevés olajjal, fűszerezzük sóval, borssal, szórjuk meg vastagon a köménymaggal, és a vékony szeletekre vágott fokhagymával. Rakjuk mellé a babér-és mentalevelet.
Takarjuk le a húst alufóliával, és 180°C fokra előmelegített sütőben süssük 1 órát. Vegyük ki a húst a sütőből, bontsuk ki a fóliát, fordítsuk meg rajta a karajt, és a bőrös oldalát sózzuk meg erősen, ettől lesz a bőre ropogós. 
Melegítsük elő a sütőt maximális hőfokra, sütőtől függően ez 250-300°C fok. Tegyük vissza a karajt az előmelegített sütőbe, és süssük addig, amíg a bőre szép piros, ropogós nem lesz.
Tálaljuk melegen burgonyapürével, salátával. Hidegen, vékonyra szeletelve szendvicsekbe is kitűnő.


2 megjegyzés:

Gabriella írta...

Hű, nagyon guszta!! :P

wanna írta...

Nem készítem túl gyakran, nem egy diétás fogás, de alkalmanként igazán jó "szolgálatot" tesz: vékonyra szeletelve kitűnő melegen és hidegen is