2014-10-02

Tarte Тatin - French apple tart - Fordított almatorta



Ha ősz, akkor alma. Legalábbis nálam, ízletes, zamatos, kitűnő vitaminforrás, és napi egy-két alma elfogyasztásával már tettünk is egy kis lépést az egészséges táplálkozás felé. Csodás sütemények, kuglófok, krémek, felfújtak készíthetők belőle. Gazdagíthatunk almával különböző salátákat, adhatjuk köretként kacsamellhez, „bundázhatjuk”, készíthetünk belőle fánkot, chipset, márthatjuk csokoládéba, az almás pitéről nem is beszélve. 
A Tarte Tatin egy igazi francia édesség, a Tatin kisasszonyok tortája, egy fordított almatorta, mely a legenda szerint egy sima almatortához készített és tűzön felejtett alma megmentésének az eredménye.

Ősszel, télen, ha már van finom alma, ki nem hagynám.

Hozzávalók: 
- a tésztához: 250 g liszt, 150 g vaj, 1 tojás, 1 ek porcukor, 1/4 tk só, 1 csipet só, vanília, ízlés szerint
- a karamellhez: 200 g kristálycukor, 100 g vaj
- a töltelékhez: 4 alma, 1 ek kristálycukor, 1 ek olvasztott vaj, 1/2 tk fahéj

Elkészítés:
A tésztához egy tálban keverjük össze az átszitált lisztet, a porcukrot, a sót, a vaníliát, morzsoljuk össze a hideg vajjal és végül adjuk hozzá a tojást. Gyorsan dolgozzuk össze és cipót formálva, fóliába csomagolva egy órára tegyük a hűtőbe. Vajas tészta készítésénél alapkövetelmény, hogy hideg anyagokkal és gyorsan dolgozzunk. 
Az almákat mossuk, hámozzuk meg és vékonyan szeleteljük fel, meglocsolhatjuk kevés citromlével. 
Készítsük el a karamellt.
Ehhez egy serpenyőben mérsékelt tűzön olvasszuk meg a vajat, keverjük hozzá a cukrot, és óvatosan forraljuk össze, amíg a massza barnulni kezd. Vegyük le a serpenyőt a tűzhelyről és öntsük át a karamellt a sütőtálba, melyet ajánlatos egy kissé előmelegíteni, hogy a karamell folyékony maradjon, és jól bevonja a tálat. Ha serpenyőnk használható sütőben is, akkor a karamellt nem szükséges áttölteni, a torta készülhet benne.
Rakjuk az almaszeleteket körkörösen a karamellre, lásd a lenti képen. 


Az így lerakott almaszeleteket szórjuk meg egy evőkanál kristálycukorral, a fahéjjal és csurgassunk rá kevés olvasztott vajat.
Melegítsük elő a sütőt 180°C fokra.
A hűtőből kivett tésztát nyújtsuk ki a sütőtállal azonos méretűre, óvatosan helyezzük a tálra, hogy teljesen beborítsa az almaszeleteket. Néhány helyen szurkáljuk meg villával.
Süssük az almatortát 35-40 percig. Kivéve a tortát a sütőből hagyjuk néhány percet hűlni, és még melegen borítsuk egy tálalótálra, úgy hogy az alma kerüljön a tetejére.
Melegen, langyosan fogyasztva a legfinomabb.


A fotók minőségét nézzétek el nekem, a kezdetek kezdetén, egy ősrégi bejegyzéshez „születtek”, a torta viszont csodás, olyan gyorsan fogy, hogy nincs idő fotózni, talán legközelebb...

2 megjegyzés:

marisz57 írta...

Nagyon kívánatos! Szeretem az ilyen egyszerű gyümölcsös piteféléket.

wanna írta...

és finom is nagyon...