Teához, kávéhoz ideális kísérők lehetnek a kekszek, egyéb aprósütemények. Széles a skála, az egészen egyszerűen elkészíthetőktől a bonyolultabbakig. Nagy kedvencem a madeleine, a financiers, a florentine és a linzerkarika.
Most valami nagyon egyszerű és gyorsan elkészíthető kekszet szerettem volna sütni. Anyukám kockás füzetében ezt találtam...
Nagyon jó lett, és tényleg nem bonyolult az elkészítése.
Hozzávalók: 500 g liszt, 200 g kristálycukor, 100 g vaj, 4 egész tojás, 2 tk vaníliakivonat, 1/2 sütőpor, 1 csipet só, 50 g étcsokoládé
Elkészítés:
A vajat keverjük habosra a cukorral, adjuk hozzá a vaníliakivonatot, majd egyenként keverjük hozzá a tojásokat.
Adjuk a tojásos masszához a sütőporral és sóval elkevert lisztet, és annyi tejjel, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk, dolgozzuk jól össze. A tésztát 5-6-szor nyújtsuk, lisztezzük és hajtogassuk (minden tésztát a ciabattánál található videó útmutatásai szerint hajtogatok, csak nem dobozban, hanem gyúródeszkán).
Ezután nyújtsuk ki a tésztát kb. fél centiméter vastagra és kekszkiszúróval vágjuk ki a kekszeket. Rakjuk sütőpapírral borított tepsire, és 180°C fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt süssük meg.
Ha kihűltek a kekszek, díszíthetjük. Ehhez a csokoládé 2/3-at vízgőz fölött olvasszuk fel. Ha felolvadt, adjuk hozzá a fennmaradó 1/3 részt. Ezáltal kicsit temperáljuk a csokoládét és fényes lesz a máz. Egy kanál segítségével csorgassuk a csokoládét a kekszekre, tetszés szerint.
2 megjegyzés:
Ó, ha anya kockás füzetéből van, az csakis jó lehet! <3
Igen, igen, nagyon jó lett, és végre egy recept, amikor nem kell kidobni a tojásfehérjét...
Annyi Pavlovát nem sütök, hogy felhasználható legyen az összes....így is egy fagyis doboz tele van tojásfehérjével a fagyasztóban :)
Megjegyzés küldése