Érik a csodás cseresznye, meggy, eljött a gyümölcsös sütik ideje. Ennél egyszerűbb, gyors desszert talán nem is létezik, gyakorlatilag elronthatatlan.
Természetesen más gyümölcsökkel is „működik”.
Egy nagyszerű téli verzió az almás-diós felfújt.
Hozzávalók: 5-6 kifli, 20 g vaj, 0,5 l tej, 2 tojás sárgája, 3 ek nádcukor, 1 tk vaníliakivonat, 0,5 kg meggy
Elkészítés:
Kenjük ki a sütőformát a vajjal és rakjuk bele a karikára vágott kiflit.
A meggyet magozzuk ki és egy serpenyőben, 1 ek nádcukron kicsit karamellizáljuk. Ezáltal sok nedvesség távozik belőle és majd nem áztatja/színezi el a felfújtat.
Ezért készítik a franciák a claofutis-t magozatlan fekete cseresznyével.
Keverjük ki a
maradék cukrot a tojások sárgájával, adjuk hozzá a vaníliát és a
tejet. Jól keverjük össze, és öntsük a tojásos-tejes keveréket a
kiflikre.
Rakjuk a meggyet a kiflik tetejére, szórjunk rá kevés
nádcukrot.
Melegítsük elő a sütőt 200ºC-fokra és süssük a felfújtat aranybarnára 30-35 perc alatt.
Tálaljuk langyosan.
2 megjegyzés:
Csodálatosan hangzik és gyönyörű. :-)
Nagyon köszönöm! Igen, szép és finom is ...
Cseresznyével, szilvával, barackkal, télen almával és dióbval is nagyon jó.
Megjegyzés küldése