2021-09-21

Fűszeres paradicsomszósz sütőben sütve


Az idén valahogy nagyon jó és nem drága paradicsomokat sikerült vennem, ezért aztán a hagyományosan, marinádban eltett piros, zöld, koktél paradicsomok mellett ezt a sütőben sült paradicsomszószt is elkészítettem és melegen ajánlom. Egyszerűen csodás!


Hozzávalók: 4 kg érett paradicsom, 3 nagy vöröshagyma, egy fej fokhagyma, 3 ek olaj, frissen őrölt bors, 1 ek só, 2 ek nádcukor és friss, zöldfűszerek, ízlés szerint

A mennyiségek a sütőtál méretétől függően arányosan csökkenthetők.

 A zöldek most: zeller-és petrezselyemzöld, oregáno, citromillatú kakukkfű, tárkony és 2 babérlevél


Elkészítés: 

Egy sütőtálba öntsük be az olajat, rakjuk bele a cikkekre vágott, kicsumázott paradicsomot, a megtisztított és felszeletelt hagymát és a cikkekben hagyott fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk és adjuk hozzá a cukrot. Kézzel jól nyomkodjuk össze, hogy a paradicsom levet engedjen, keverjük a paradicsomhoz a zöldfűszereket és süssük 200C-fokra előmelegített sütőben 2 óra alatt készre.

Forrón merjük az előkészített szélesszájú szószos üvegekbe, minden üveg tetejére tegyünk 1 ek olajat és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. 

Az eredmény, egy csodás rusztikus szósz, pizzára, tésztára. Vagy kevés vízzel hígítva töltött paprikát is főzhetünk benne. Ebből a mennyiségből 4 darab 700 ml-eres üveg szósz lett.

Ha sima szószt szeretnénk, akkor eltávolítva a szószból a babérlevelet, zöldeket botmixerrel pürésíthetjük.

Nincsenek megjegyzések: