2021-10-11

Szilvaleves


A szilva egy csodás, ízben-színben változatos, mondhatjuk szerény gyümölcs, de felhasználhatóságát tekintve talán nincs is párja. Nyersen csodás vitamin-és ásványianyag-forrás, feldolgozva készülhet belőle lekvár, dzsem, kompót, leves, süteményekben is megállja a helyét, aszalva is tökéletes, nem is beszélve az ikonikus szilvapálinkáról. 

Még az utolsó csodás, édes szilvák megtalálhatóak a piacon, és a sikeres fügeaszalás "lázában" úgy gondoltam aszalok még egy adag szilvát is. A folyamatot korábban leírtam itt a blogon, most is így készül.

A szilva aszalódik a sütőben és közben készítek egy krémes szilvalevest.

Hozzávalók: 1 kg szilva, 1/2 fél citrom leve, 1 tk vaníliakivonat, 1 csipet fahéj, 1 tasak vanília pudingpor, 1 ek nádcukor, 500 ml tej, és 500 ml víz   

A vanília puding nálam pudingpor nélkül készül. De a készen kapható is megfelelő. A receptben a hozzávalók a kész pudingporra vannak megadva

Elkészítés: 

A szilvát mossuk meg, magozzuk ki, és vágjuk félbe, negyedbe. A szilvát karamellizáljuk a cukorral. Egy pár darabot vegyünk ki a tálaláshoz, a maradékot szórjuk meg a fahéjjal, adjuk hozzá a vaníliakivonatot és a vizet, forraljuk fel, és főzzük puhára. Ezután botmixerrel pürésítsük. Közben készítsük el a pudingot, vagy a kész pudingport keverjük simára a tejjel és forraljuk fel. Keverjük össze a pudingot a leturmixolt szilvával, folyamatosan kevergetve forraljuk össze.  

Tálaljuk a levest a karamellizált szilvával. Melegen és hidegen is kitűnő.



Nincsenek megjegyzések: