2023-08-26

Zöldbabfőzelék


A zöldbab nálam mindig is nagy kedvenc volt, pláne, ha a kertünkből kerül a fazékba.  Készíthető belőle leves, saláta és talán a legnépszerűbb a főzelék. 

Bizonyára nem ez a hagyományos módja az elkészítésének, de konyhámban a receptek mindig menetközben alakulnak. Most a zöldbab mennyisége volt a meghatározó, csak egy jó maréknyi volt a kertből. Cserébe csodás friss, roppanós volt. Viszont volt a kamrában újkrumpli, kolbász.

Így, kombináltam a zöldbab- és krumplifőzeléket. Talán ezt sem a leghagyományosabb módon. 

Hozzávalók: 200-300 g zöldbab, 3 kisebb újkrumpli, 50 g csemege kolbász, 1 közepes vöröshagyma, 2 ek olaj, 1 ek liszt, 200 ml tejföl, só, 1 babérlevél, száritott kapor, petrezselyem 

Elkészítés: 

A babot mossuk meg, törjük kisebb darabokra és annyi vízben, amennyi ellepi tegyük fel főni. Adjuk hozzá a sót, a babérlevelet és a kaprot. Amikor a bab fő, hámozzuk meg a krumplit és vágjuk vékony karikára. Amikor a bab félig megfő, adjuk hozzá a krumplit és főzzük együtt még 6-8 percig. 

Közben az olajon süssük üvegesre a hagymát, adjuk hozzá a karikára vágott kolbászt és süssük együtt 2-3 percig. Szórjuk meg a hagymát a liszttel, pirítsuk világos barnára, öntsük fel hideg vizzel és keverjük simára. Lényegében ez a rántás.  

Keverjük a rántást a megfőtt zöldbabhoz és  forraljunk össze. 

Tálaláskor szórjuk meg a főzeléket friss  kaporral vagy petrezselyemmel.

Nincsenek megjegyzések: