2025-01-17

Grissini, azaz az olasz kenyérrúd


A grissini egy snack, "rágcsálnivaló", kenyérrúdnak is nevezik, olasz éttermekben gyakran van az asztalon. Lehet natúr vagy sima sós, de megszórhatjuk különböző magvakkal és fűszerekkel is. Ilyen lehet a szezámmag, mák, rozmaring, kakukkfű... 

Elkészítése viszonylag egyszerű: a szokásos dagasztás, kelesztés, nyújtás és ami lényeges mozzanat, az a sodrás. Ettől lesz meg a formája.  

 
 
Fogyaszthatjuk borhoz, előételként, de pármai vagy serrano sonkával betekerve igazi partifalat.
 

Hozzávalók: 200 g kenyérliszt (BL80), 120 ml langyos víz, 5 g élesztő, 1 tk só, 1 tk porcukor, 1 ek olívaolaj

Elkészítés: 

Morzsoljuk az átszitált liszthez az élesztőt, adjuk hozzá a sót, a cukrot és a vizet. Dagasszuk a tésztát sima masszává, az olajat a dagasztás vége felé adjuk hozzá. Letakarva, hagyjuk a tésztát duplájára kelni.  

Ha megkelt, lisztezett táblán gyúrjuk át a tésztát, és nyújtsuk ki kb.5 mm vastagra és 20-25mm hosszúságúra. Ezután vágjuk fel a tésztát vékony 5 mm széles csíkokra. A felvágott csíkokat hajtsuk félbe és sodorjuk meg. 

Rakjuk az így elkészített rudakat sütőpapírral bélelt tepsire és pihentessük 30 percet.

Sütés előtt kenjük meg a rudakat felvert tojással és szórjuk meg magokkal vagy fűszerekkel.

Melegítsük elő a sütőt 200 C-fokra és légkeverésen süssük a grissinit 12-15 perc alatt készre.

A végeredmény egy csodás ropogós grissini.


Nincsenek megjegyzések: