2011-03-10

Paprikás csirke



A paprikás csirke abban különbözik a csirkepörkölttől, hogy a paprikával fűszerezett kész pörköltalapra a víz elpárolgása után tesszük a húst, a végén pedig tejfölt adunk hozzá. 
A csirkepörköltnél pedig a pörköltalapot a hússal együtt készítjük el: a zsiradékra tesszük a felaprított hagymát, erre a felkockázott húst és lepirítjuk, ezután adjuk hozzá a paprikát, és öntjük fel lével, ez lehet víz vagy húsleves.

Hozzávalók:
1 csirke kb. 1,5 kg
2 hagyma
2 zöldpaprika
2 paradicsom vagy 2 ek paradicsomsűrítmény
0,5-0,6 dl húsalaplé vagy víz
50 g zsiradék vagy olaj
2 ek pirospaprika
1 ek liszt
200 dl tejföl

Elkészítés:
A csirkét, megmosom, feldarabolom, a nagyobb darabokat esetleg felezem.
Az apróra vágott vöröshagymát az olvasztott zsírban vagy olajban üvegesre pirítom, majd a tűzről levéve elkeverem benne a fűszerpaprikát (erre azért van szükség, mert a paprika nagyon könnyen megég).
Felengedem a húslével és visszateszem a tűzhelyre és 5-6 perc alatt zsírjára visszasütöm.
Ezután hozzáadom a feldarabolt húst, a csíkokra vágott zöldpaprikát és a negyedekre vágott paradicsomot, sózom és fedő alatt húst puhára párolom. Akkor van kész, ha a hús a csonttól elválik. A húsdarabokat a szaftból kiszedem, félrerakom. A lisztet a  tejföllel összekeverem, a szafthoz adom, ügyelve a hőkiegyenlítésre és jól összeforralom. Visszarakom a húsdarabokat és pár perc alatt készre párolom.
Nokedlivel tálalom.


2 megjegyzés:

Gabriella írta...

Huhh, de örülnék most egy jó kis paprikáscsirkének nokedlivel (egyhetes böjti káposztaleves kúra után ma még gyümölcsnapot tartok...)
Két megjegyzés. 1. Szerintem a pörköltnél sem egyszerre kerül a fazékba a hagyma és a hús (előbbi legalább félórával hamarabb - de erről többet nem mondhatok, műhelytitok :-)
2. Természetesen zsír jobb erre a célra, mint olaj. És zsírból is LIBAZSÍR!!! :-)

wanna írta...

Hááát, az első ponttal nem, a félóra a hagyma párolására elég durván hangzik, de a másodikkal teljesen egyetértek, esetleg annyi kiegészítéssel, hogy liba-vagy kacsazsír.