2011-12-31

Szilveszteri lencsesaláta


Szilveszterhez különböző babonák, fogadalmak fűződnek, de a legtöbb népnél megtalálható a „gazdag asztal” babonája, mely szerint a mindenféle jóval bőségesen megterített asztal a jövőbeni, új évi jólét „letéteményese”. Különböző mágikus ételek kerülnek ilyenkor az asztalra, mint a sült malac vagy a lencse. A lencseszemek Magyarországon a hiedelem szerint a pénzt jelképezik, mely gazdagságot hoz az új esztendőben. Ezért a lencse leves vagy saláta formájában nem hiányozhat a szilveszteri menüből.

2011-12-29

BÚÉK 2012!


Happy New Year!  

С Новым Годом!  
  
Boldog Újévet! 
  
Ein Gutes Neues Jahr! 
  
Bonne Année!

2011-12-26

Szilveszteri partifalatok


A szilveszteri vendéglátás, otthoni buli, nem kis feladat elé állítja a vendéglátót, mert egyrészt szeretnénk a legjobb és legfinomabb falatokat felszolgálni, másrészt viszont nem szeretnénk a társalgásból, a buliból kimaradni, és egész este a konyha és vendégsereg között ingázni. Erre a legalkalmasabbak a különböző szendvicsek, partifalatok, saláták, pogácsák. Mindezekhez pedig készíthetünk különböző dippeket-mártogatósokat.

2011-12-22

Boldog Karácsonyt!



Joyeux Noël!
 
Season's Greetings!

Boldog Karácsonyt! 

С Рождеством Христовым!

Frohe Weihnachten! 

Merry Christmas! 

God Jul!

2011-12-20

7 szuper karácsonyi desszert

Karácsonykor, a szentestei ünnepi vacsora fénypontja szerintem egy pohár jó tokaji és a desszert. Mivel már egy több fogásásos vacsorán vagyunk túl, ezért érdemes inkább könnyű, habos, gyümölcsös desszertekben gondolkodni. Szerintem a „kötelező” bejgli, püspökkenyér, mézes figurák hagyományos hármas mellett az alábbi torták, habok, krémek bármelyike nagyszerűen beilleszthető az ünnepi menübe.

Pavlova - óriás habcsók gyümölccsel 


Ez egy igazi ünnepi torta, nálunk kevésbé ismert, de érdemes elkészíteni, mert viszonylag egyszerű és nagyon finom. Lényegében egy óriás „habcsók” (meringue) tejszínhabbal és gyümölccsel. A felhasznált gyümölcsök nagyon sokfélék lehetnek, de az eredeti torta kivivel és eperrel készült Anna Pavlova híres orosz balerina tiszteletére. Úgy tartják, hogy az első tortát az 1920-as években készítették a balerina egyik ausztráliai és új-zélandi turnéja alatt vagy után. Vita volt arról is, hogy Ausztrália vagy Új-Zéland a Pavlova hazája, de a „kutatások” az mutatják, hogy Új-Zéland. Készíthető azonban málnával, áfonyával, gránátalmával és szederrel is.

2011-12-17

Narancsos sárgarépa-saláta


Mivel a hazai szabadföldi finom paradicsom, paprika, uborka már csak emlék, és a salátákról, ugye, télen sem szeretnénk lemondani, más zöldségekkel kell számolnunk. Ilyenek a káposzta, a cékla, a zeller, a sárgarépa. Csodás téli saláta főtt céklából, burgonyából és savanyú káposztából, az orosz vinaigrette, vagy a káposztasaláta almával, dióval, vagy sárgarépából a zelleres sárgarépa-saláta.
Sárgarépából ezenkívül nagyon sokféle saláta készíthető, nagy kedvencem ez az észak-afrikai, konkrétan marokkói ihletésű sárgarépa-saláta, melyet a narancs, a citrom és a narancsvirágvíz tesz különlegessé.
A narancsvirágvíz, orange blossom water vagy orange flower water a keserűnarancs virágjából lepárlással készül. Afrikai, mediterrán ételek, saláták, édességek csodálatos illatos ízesítője. Egy pár cseppel különlegessé tehető a mascarpone krém, adható vaníliakrémhez, pudingokhoz. Delikatesz- vagy bioboltokban, de a neten is megvásárolható. Nagyon kevés kell belőle.


Hozzávalók: 30 dkg sárgarépa, 1 narancs, 1 citrom, 1-2 tk narancsvirágvíz, 1 tk porcukor, 1 tk őrölt kömény, 1 tk fenyőmag, egy csipet só

Elkészítés:
A köményt száraz serpenyőben kicsit megpirítottam, utána megdaráltam. Az öntethez kifacsartam a narancs és a citrom levét, beletettem a sót, cukrot, köményt és a narancsvirágvizet. Végül lereszeltem a sárgarépát és összekevertem az öntettel. A saláta tetejére pirított fenyőmagot szórtam és hűtve tálaltam.
A pirított őrölt kömény és a narancsvirágvíz mennyei illatát sajnos a fotó visszaadni nem tudja.


2011-12-15

Tárkonyos csirkeraguleves


A tárkonyos csirkeraguleves tartalmas, egyszerűen elkészíthető leves. Hideg őszi és téli napokra ideális egytálétel, egy könnyű vacsora is lehet. Nagyon sokfelé és nagyon sokféle módon készítik, a tárkony teszi különlegessé, fűszeressé, a citrom pikánssá. Készülhet csak zöldséggel és hússal, de nagyon sokan tésztafélét – galuskát, csipetkét, gombócot – is tesznek bele.

2011-12-12

Gyümölcsös tiramisu


A tiramisu az egész világon ismert, habkönnyű, olasz édesség, desszert. Nem nagyon kell bemutatni, mindenki szereti, mindenkinek van rá egy tuti receptje. Viszont aki nem szereti a kávét, az sem kell, hogy kihagyja, mert gyümölccsel is nagyon finom, és mivel ez alkohol nélkül készül, a gyerekek is fogyaszthatják.

2011-12-09

Salsa verde

Ahogy korábban írtam, a mediterrán konyha már-már filozófia: jó ételek, jó borok, kellemes társaság. Baráti összejövetelek, családi étkezések jellegzetessége a különböző előételek, antipastik, mártások, dippek, salsák bőséges választéka, mindezek a legfinomabb hozzávalókból elkészítve, és természetesen a legegyszerűbb és legváltozatosabb módokon. A terített asztalok elmaradhatatlan részei a különböző sajtok, saláták, gyümölcsök, zöldségek, olajok, ecetek. A salsa verde, magyarul zöld mártás, egy rusztikus, hideg mártás, egyike a legegyszerűbben elkészíthető és legsokoldalúbban felhasználható mártásoknak.

2011-12-06

Sonkás-sajtos tekercs


Az egyszerű és gyors vacsorák sorából nem maradhat ki ez a pillanatok alatt elkészíthető, nagyon finom sonkás-sajtos tekercs, mely eredetileg Le roselline di pasta sfoglia néven található, ahol a készítési folyamat fotókon is nyomon követhető. Hogy a könnyű vacsorák sorozatomba mennyire illeszkedik, az talán attól függ hányat eszünk meg belőle. De természetesen nagyszerű előétel vagy partifalat is lehet.

2011-12-04

Karamellpuding pudingpor nélkül


Nálam a puding a leggyorsabban elkészíthető desszertek közé tartozik, és természetesen, ahogy már korábban is írtam, pudingpor sem szükséges hozzá. Igazán jó módszer. Így készítettem már vaníliapudingot csokival, vaníliapudingot meggyel.

2011-12-02

Tócsni, görhöny, kremzli, lapcsánka - ahogy tetszik


A nyers, reszelt burgonyából készített, fűszerezett, majd forró olajban kisütött étel nemcsak a magyar, de a világ sok konyhájában ismert. Mondhatni közismert, amelyet még nálunk is, az ország különböző részein, más-más névvel illetnek. Van, ahol tócsni, van, ahol kremzli, van, ahol lapcsánka, van, ahol görhöny. Az elkészítési módokban van kis különbség, ettől csak a zsidó konyhában készített kremzli különbözik lényegesen, amely fahéjjal, dióval és krumpli nélkül készül.

2011-11-30

Füstölt tokhal grillezett körtével


Ahogy már az eddigiekből kiderült, a halak „nagy barátja” vagyok, sütve, főzve, füstölve, nyersen – szeretem a sushit, a sashimit. Ha bármilyen szép, guszta halat látok, beindul a fantáziám, mi legyen belőle. Valószínűleg ezért nem vásárolok fagyasztott halat. Nem néznek ki a zacskóban túl jól. Tegnap viszont csodálatos füstölt tokhalat sikerült vennem. A füstölt hal kitűnő előétel, partifalatok készítéséhez ideális.

2011-11-26

Narancsos mascarpone torta


A mascarpone tejszínből készült túró állagú, sótlan, olasz lágy sajtféle, egy univerzális dolog, az lesz belőle, amit beleálmodunk. Édesítve a legkülönbözőbb desszertek alapanyaga, legismertebb ilyen a tiramisu, sósan, más markáns sajtokkal keverve, szendvicsekre kitűnő. Mivel általában a gyümölcsös, habos süteményeket részesítem előnyben, de a nyári gyümölcsök szezonja már véget ért, viszont mindenütt csodás narancs kapható, a mai desszertem alapja piskóta, mascarpone és narancs.

2011-11-24

Linzerkarika - pávaszem


Az omlós linzertészta – alaprecept, nagyon sok gyümölcsös sütemény alapja, sok minden készíthető belőle. A Habos almatorta, a Körtetorta mandulával vagy a Tarte Tatin is ezek közé tartoznak. A linzerkarika, vagy pávaszem, ahogyan anyukám receptes füzetében szerepel, nálunk az ünnepi asztalok elmaradhatatlan aprósüteményeinek egyike volt.

2011-11-21

Mogyorós-csokis bukta



A kelt tészta nagyon sok sütemény alapja, ezek a bucik is sokféle töltelékkel készíthetők. Lehet, szerintem, túrós, almás, gesztenyés, vagy csokis, vagy csokis-mogyorós, ahogyan én készítettem. Az élesztős tésztáktól, talán a dagasztás, kelesztés miatt sokáig idegenkedtem, még a kenyeret is dagasztás nélkül készítem, de most rászántam magam. Nem is volt olyan bonyolult, és persze jól is sikerült.

2011-11-19

Vaníliapuding meggyel - pudingpor nélkül


A puding, pudingpor nélkül, belopta magát a szívembe, és a konyhámba. Elkészítése végtelenül egyszerű, pláne, hogy nem kell előre tervezni semmit, ha tej és kukorica-keményítő van otthon, akkor egy-két rendelkezésre álló kiegészítővel pillanatok alatt csodás desszertet készíthetünk. Nálam az alap minden esetben, a fentieken kívül, a vanília és a csoki. Vagyis a korábban leírtak szerint elkészítem a vaníliapudingot, és aztán kitalálom a variációkat.

2011-11-17

Krumplisaláta füstölt hallal


Nem nagyon van a krumplisalátánál egyszerűbb és ismertebb előétel, köret. A közismert recept: krumpli, hagyma, ecetes öntet, só bors, esetleg majonéz. Én ezt is nagyon szeretem, de mindig meg lehet még egy kicsit bolondítani valamivel, felturbózni, sonkával, hallal. Ez most egy ilyen változat. Előételnek készült.

2011-11-15

Édeskömény krémleves


Ahogy korábban a grillezett édesköménynél már írtam, az édeskömény különleges, nálunk még nem annyira ismert növény. Ha felületesen szemléljük, olyan, mint a kapor, de, ha jobban megnézzük, akkor látjuk, hogy ez mégsem kapor, gumója van. Az illata is teljesen más, ánizsos, mely főzés vagy sütés után „átalakul” valami csodálatos illattá, ízzé, és már egyáltalán nem emlékeztet az ánizsra. De ez jó is, mert még a Pernod is csak jeges vízzel hígítva élvezhető igazán.

2011-11-11

Füge és gránátalma borhabbal


A „fügeprojekt” nálam, a saláta és a szendvics után, most egy desszerttel folytatódik. Elkészítése egyszerű, gyors, fantasztikusan finom, vendégeinket, barátainkat bármikor el tudjuk kápráztatni vele. Közvetlenül tálalás, fogyasztás előtt célszerű elkészíteni, mert a csodás borhab - borsodó, sabayon, zabaglione - viszonylag gyorsan összeesik. De ez sem több, mint 10 perc.

2011-11-09

Caldo Verde - portugál kelkáposztaleves


Levesfronton széles a választék, nálam mindig a piacon rám mosolygó zöldség „dönti el”, mi legyen a menü, ma ez a kelkáposzta volt. És mivel nekem a főzés, ahogy fent jeleztem is, inkább kaland, szórakozás, mint munka, hát most Portugáliába kalandoztam, szeretem ezt a levest. Az általánosan ismert kelkáposztás ételekre nem hasonlít, amikor először ettem, hínárlevesnek gondoltam, de kiderült, hogy egyszerűen egy káposztaféléből készült, és egy kicsit másképp, mint gondolnánk.

2011-11-08

Rucola fügével


Még mindig a füge mozgatja meg a fantáziámat a legjobban, ha valami finom salátára gondolok. A legutóbbi fügés szendvics után, most a rucolára esett a választásom. A rucola, eruca sativa, magyarul borsmustár, az egyik legkedveltebb salátaféle a mediterrán országokban, ma már nálunk is mindenhol kapható és ismert.

2011-11-05

Grillezett padlizsán kecskesajttal töltve


A padlizsán nemcsak finom és sokféleképpen elkészíthető zöldség, hanem nagyon szép is. Ezért aztán különösen kedvelem, mert mint korábban is többször említettem, egy étel elkészítésénél, tálalásánál a látvány is nagyon fontos. A padlizsán nagyszerűen grillezhető, tölthető, cukkinivel, gombával, hússal, sajttal társítható.

2011-10-31

Birsalmasajt


A birssajt egy elfeledett csodás csemege. Anno nagymamám kertjében volt egy birsalmafa, és nem volt év, hogy ne készített volna. Birssajt és a kandírozott narancshéj nélkül, természetesen a dió, a csoki, a mazsola mellett elképzelhetetlen volt a karácsonyi püspökkenyér. Imádtuk csak úgy magában is, és nem csak karácsonykor.

2011-10-25

Szendvics fügével és mangalicasonkával

 

Baráti összejöveteleken, partikon nagyon praktikus, ha különböző szendvicseket vagy falatkákat kínálunk, és mivel ezeket már előre elkészíthetjük, nem kell egész este a konyha és az étkező között ingáznunk. A partifalatok, mint korábban már említettem, nagyon sokféle alapanyagból készíthetők, jellegüket a rá kerülő „dolgok” határozzák meg. Hangsúlyt kell azonban fektetni az elkészítésnél a díszítésre is, a látvány legalább annyira fontos, mint az ízek harmóniája. Egy szép szendvics vagy falatka látványa egyaránt élményt nyújt, kóstolásra csábít.

2011-10-23

Andalúziai mandulatorta


Ha lehull az első dió a fáról, vagy pláne már megjelenik a piacon, a mandulával, a téli almával együtt – még, ha ragyog is a nap –, ez már az ősz beköszöntét és a tél közeledtét jelenti. Már csak diós, mandulás, almás sütikre gondolok, sok csokival, míg nyáron az eper, málna, szilva volt a favorit. Úgyhogy most is mandulás tortára esett a választásom. Korábban már nagyon bevált nekem az a „módszer”, hogy a lisztet őrölt mandulával váltom ki, így készült már a körtetorta és a svéd mandulatorta is.

2011-10-22

Sült paprika ecetes lében


Nem akar a „paprikaszezon” véget érni, olyan csodás és olcsó a paprika, hogy muszáj még mindig valamit készíteni belőle. Lecsót, krémlevest, sült paprikasalátát, vagy tartósítani télére. Az egészben sült és ecetes lében eltett paradicsompaprika csodás csemege.

2011-10-21

Sütve, főzve - TÖK jó!


Az ősz beköszöntének biztos jele a sütőtök megjelenése a piacokon. A sütőtök, akárcsak a burgonya és a kukorica, spanyol közvetítéssel, Amerika felfedezése után került Európába. Őshazája Közép- és Dél-Amerika, ahol az őslakosok a kukorica köztes növényeként termesztették. A kukorica közé babot vetettek, a bab felfutott a kukoricára, alatta pedig szépen fejlődött a tök is.

2011-10-17

Sült alma


Az alma nálunk igazi nagy kedvenc, nyersen, salátában, palacsintában, süteményben: tarte-tatin, almás sütemény pudinggal, habos almatorta, vagy egyszerűen „bundában” sütve, mely igazán könnyen elkészíthető és nagyon egészséges desszert. Természetesen cukor nélkül, vagy nagyon kevés cukorral. A bunda lehet palacsintatészta, vagy egyszerűen zsemlemorzsa. Én most ezt a zsemlemorzsás variációt gondoltam egy kicsit újra. Az ok?

2011-10-16

Ecetes almapaprika


Az ecetes paprika közismert és közkedvelt savanyúság, elkészítésére az apró fehér almapaprika a legalkalmasabb. Erős, csípős, ropogós, fűszeres, igazi csemege, nem igazán diétás ételekhez passzol. Ha kevésbé markáns dolgot akarunk készíteni, akkor ajánlatos kivágni a magházat és eltávolítani a magvakat - még így is kellemesen csípős marad. Ugyancsak kitűnő csemege káposztával megtöltve, a látvány kedvéért érdemes a fehéret vörös káposztával, a pirosat fehérrel tölteni.

2011-10-15

Márványcsoda babapiskótából


Már régóta gondolkodom egy sütés nélküli desszerten. Először a tiramisura gondoltam, de aztán menet közben - míg hazaértem a boltból a babapiskótával - eldőlt, mégis valami más lesz, pudinggal és sok-sok csokival. Lágy, krémes és ahogy szeleteléskor a puding és a csoki összefolyt, olyan márványos lett, és mivel neve nem volt, elneveztem márványcsodának. Az elkészítése mondhatnám gyerekjáték, és a siker garantált.

2011-10-14

Spenótpesto


A spenótról – más néven parajról – már volt szó a spenótleves kapcsán. Főidénye a tavasz, de még most is kapható a piacokon, érdemes egyszer-kétszer elkészíteni. A friss spenótot ugyanis nem pótolja a mélyhűtött, vagy a konzerv. A fiatal vagy bébispenótot inkább salátaként ajánlott fogyasztani, mert vitaminjait és ásványi anyagait nyersen őrzi meg a legjobban. A leszedett, átválogatott, nem megmosott spenót hűtőben 2-3 napig tárolható, utána tápanyagainak egy részét elveszíti. Készíthető belőle krémleves, köret, tölthető palacsintába, húsba, gazdagítható vele a rakott krumpli. Spenótból tökéletes pesto is készíthető, ugyanúgy, mint bazsalikomból, petrezselyemlevélből, korianderlevélből, vagy medvehagymából.

2011-10-12

Eltesszük a nyarat


Lassan vége a hosszú nyárnak, a nagy befőzéseknek. Azért egy-két dolgot még megtehetünk, még szép paprika, padlizsán, káposzta, bab, körte kínálja magát a piacokon, tehát, ha valami még elmaradt, „semmi sincs veszve”, még sok minden pótolható. De, ha az idén már mégsem, akkor jövőre.

2011-10-10

Fűszeres paprikakrém


A paprikakrém elkészítése egyszerű; fűszerekkel, kevés borral és ecettel pedig igazán különlegessé tehető. Megéri elkészíteni, mert télen is csodás nyarat varázsolhatunk vele a konyhánkba. Levesek, húsok, tészták kitűnő ízesítője. A nyersen, sóban eltett paprikától abban különbözik, hogy ez készre van főzve, sokkal kevesebb sóval, ezáltal nem csak ízesítő, hanem magában is fogyasztható, kenhető kenyérre, pizzára.

2011-10-07

Torta della Nonna - vanília-krémtorta őszibarackkal


Mint korábban már többször említettem, kedvenceim a gyümölcsös, habos desszertek, ha szép gyümölcsöt látok, rögtön beindul a „fantáziám”: valamit sütni kéne belőle/vele, vagy fordítva, egy érdekes recept is inspirál. Valahol láttam egy Torta della Nonna receptet, rögtön elhatároztam, hogy megsütöm, persze egy kicsit másképp. Méghozzá gyümölccsel: körtével, vagy őszibarackkal.

2011-10-06

Spaghetti alla puttanesca


A spaghetti alla puttanesca egy fűszeres, sós, pikáns, tüzes olasz tészta. Fűszerezése a dél-itáliai konyhára jellemző, nevének jelentése olaszul „szajhák tésztája”, melynek eredetéről több vélekedés is létezik. Egyes vélemények szerint nevét onnan kapta, hogy fűszeres, csípős illata csábítóan hatott a „házak” előtt elhaladókra, mások viszont azt tartják, hogy egyszerűen ez volt a legegyszerűbben és legolcsóbban elkészíthető étel a „kliensek” számára.

2011-10-04

Pirított csirke paprikával, chilivel wokban


A gyors és könnyű vacsorák sorából nem maradhat ki ez a kínai-thai ihletésű fogás csirkemellből, melyet nagyon gyakran készítek, mindig olyan zöldségekkel, amilyenek éppen rendelkezésre állnak. Pillanatok alatt kész és változatos, a felhasznált zöldségektől és a fűszerezéstől függően. Természetesen készíthető sertéshússal és garnélával is, vagy kókusztejjel currynek.

2011-10-02

Padlizsánkrém, ajvár, zakuszka


A padlizsán Kelet-Indiából származik, akárcsak a paradicsom és a paprika, a burgonyafélék családjába tartozik, régi szakácskönyvekben törökparadicsom, illetve tojásgyümölcs néven említik. Tojás formájú termése lehet lila, sárga, fehér. A zsenge példányok héja és magva is ehető. Nagyon ízletes zöldség, jellemzője a kellemesen kesernyés íz, nagyon sokféle étel készíthető belőle.

2011-09-30

Almás sütemény pudinggal


Kezdődik az almaszezon és az almás sütik ideje. Csodás édes-savanyú ízkombináció! Még tavaly nagyon finom sütit kaptam Kassáról, természetesen elkértem a receptet is, most jött el az ideje, hogy én is megsüssem. Lényegében ez egy piskótaalap, rajta reszelt alma, pudingos krém és reszelt étcsokoládé, mondhatnánk fordított almás süti. Lehet „alkotni”.

2011-09-28

Aszalt szilva


A gyümölcsök aszalása nagyon régi tartósító eljárás, és nem is annyira bonyolult, mint elsőre tűnik. Már korábban írtam a paradicsom aszalásáról, amit sohasem hagyok ki, minden évben aszalok paradicsomot, de tavaly először próbálkoztam a szilva aszalásával is, és mivel nagyon jól sikerült, hát az idén is nekiláttam. A legfontosabb a szilva fajtája – úgy tartják a besztercei a legalkalmasabb –, és hogy a szilva jó érett, édes legyen. Talán akkor a legjobb, ha már kicsit ráncosodik a bőre, és a szára száradni kezd.

2011-09-27

Csirkemell zöldségekkel wokban


A csirkemellet sokan unalmasnak, száraznak tartják, pedig „kis fortélyokkal” különleges fogásokat készíthetünk belőle. Talán a legegyszerűbb a kínai, thai konyha által alkalmazott wokban sütés. A kínaiak a nyersanyagokat az elkészítés előtt feldarabolják, a húst bepácolják, és aztán mindent gyorsan kisütnek.
Az állandó keverésnek és a gyors sütésnek köszönhetően az étel megőrzi az alapanyagok ízeit, tápanyag- és vitamintartalmát.

2011-09-24

Paradicsom télire kuktában


A paradicsom tartósítása nálam központi kérdés, mivel jó paradicsom nélkül nem képzelhető el sem jó pizza, sem jó tészta, és egyszer ugye véget ér a nyár, a télen-tavasszal kapható paradicsomok pedig nem igazán ízesek. Ezért aztán igyekszem minél több „napsugarat” üvegbe zárni, de természetesen az sem mindegy, mennyire tudjuk megőrizni a nyári ízeket. A legtermészetesebb módját a paradicsom tartósításának Zilahy Ágnes „A befőttekről” című könyvében találtam meg.

2011-09-23

Fokhagymás pontyszelet


A napokban egy barátnőm meghívott ebédre, csodás menüvel várt. Erdei gombaleves, sült ponty és a desszert túrógombóc, melyet együtt készítettünk el. Most csak a pontyról ejtenék pár szót. Akik ismernek tudják, nagyon szeretem a halakat, és, ha csak lehetséges, minden héten legalább egyszer készítek is, mottóm: "ha péntek, akkor hal".

2011-09-22

Saláta szőlővel, dióval


Kisasszony-napra elmennek a fecskék, tartja a mondás, és hiába "tombol" még kint javában a nyár, akár az erdőt járva, akárcsak a kertünkben ülve, már látjuk az ősz közeledtének csalhatatlan jeleit. Sárgulnak, hullanak a falevelek, érik a szőlő, a dió. A szőlőről nekem rögtön a régi szüretek jutnak eszembe, amikor nagyapám szőlőjében szüreteltünk.