Gondolom sokan szeretjük a főtt és a sült kukoricát, "csak úgy" magában, de ha valamilyen különleges levesre vágyunk, akkor ez a csemege kukoricából készült krémleves igazán jó választás. Lényege az édes, frissen főzött csemege kukorica, nem a konzerv vagy a mirelit. Elkészítése egyszerű, viszonylag gyors.
Hozzávalók: 5 cső kukorica, 250 ml tejszín, 1 vöröshagyma, só, frissen őrölt bors, 1+1 ek olívaolaj, 1 cikk fokhagyma
Elkészítés:
A kukoricát a szokásos módon főzzük meg (csak épp annyi vízben, hogy ellepje, mert ez a főzőlé lesz az alaplé, és a főzőlé mennyiségével szabályozzuk a leves sűrűségét). Közben egy fazékban 1 ek olívaolajon süssük meg a kis kockára vágott hagymát. A krutonhoz vágjuk a kenyeret apró kockára, tegyük a serpenyőben felhevített 1 ek olajra, és süssük ropogósra. A sütés vége felé dobjuk rá az apró kockára vágott fokhagymát. Tálalásig tegyük félre.
A krutont süthetjük eleve fokhagymás olajban is, vagy készíthetünk fokhagymás olajat házilag, amihez süssük pár percig az apróra vágott fokhagymát az olajon, és aztán szűrjük le.
Ha a kukorica megfőtt egy késsel vágjuk le a szemeket a csutkáról, adjuk a megsült hagymához, öntsük fel a kukorica főzőlevével, sózzuk borsozzuk, és forraljuk össze. Vegyük le a tűzről, botmixerrel pürésítsük, ezután még egy szűrőn passzírozzuk át, hogy a kukorica héja ne kerüljön a levesbe, vagyis, hogy a krémleves, tényleg krém legyen. A fazekat tegyük vissza a tűzhelyre, keverjük hozzá a tejszínt, és mérsékelt tűzön forraljuk fel. Tálaljuk melegen a fokhagymás krutonnal.
4 megjegyzés:
Ó, de szép lett, nagyon guszta!
Ilyet még sosem kóstoltam...de máris imádom a napsárga színét! :)
Ez valami fantasztikus, és különleges kukorica krémleves. Nálunk hozzá tesszük a krémlevesben a kukorica szemeket is! Krutánnal nagyon finom, az biztos!
Tényleg csodás a színe, nagyon finom lehet a frissen főtt kukorica ízével! :)
Megjegyzés küldése