2016-01-11

Vinaigrette ropogós bacon-kosárkákban



Ha vendéget fogadunk, partit adunk, akkor az ember igyekszik mindig valami „villantós” dologgal is előállni. Mert, ugye, az általam állandóan emlegetett látvány... 
Ennek jegyében születtek ezek a bacon-kosárkák is, most a csodás orosz vinaigrettel megtöltve. Természetesen nemcsak vinaigrette tálalható benne, hanem bármilyen saláta, rizs, hajdina, burgonya...
Korábban már készítettem kosárkákat vajas tésztából, ilyenek a cukkini-mascarponés kosárkák vagy a Crème brûlée minitorta. 

Most viszont a hajszálvékonyra szeletelt nyers bacon volt az alap.
A kosárkák elkészítéséhez használjuk a muffinsütőt, mégpedig megfordítva. Vagyis, fordítsuk meg a muffinsütőlapot, a kiálló formákra rakjunk alufóliát, és ezekre a kiálló részekre „fonjunk” kosárkákat, tetszés szerint. 

A legegyszerűbb, szerintem, négy rövid és egy hosszú szeletből készíteni: először rakjuk a két rövid szeletet keresztalakba a forma tetejére, és ezután a hosszú szelettel tekerjük körbe. Vagyis egy kosárkához két „normál” vékony baconszelet szükséges.
Ha ezzel megvagyunk, kenjük meg a szeleteket felvert tojással, és süssük a bacon-kosárkákat 220°C-fokra előmelegített sütőben, légkeverésen  10-12 perc alatt ropogósra. 
A sütőből kivéve pár percig hagyjuk a formán hűlni, ezután óvatosan szedjük le, hűtsük ki és töltsük meg amivel szeretnénk. 

 


Nincsenek megjegyzések: