Korábban többször írtam, nem dicsekvésképpen mondom, de levesekben "jó vagyok"...
Mindenből tudok levest főzni, pontosabban mindenből ami éppen a kamra polcán, vagy a hűtőszekrényben van. Nem bonyolítom túl, nem ragaszkodom receptekhez.
Ez a leves is ebbe a kategóriába tartozik, szétnéztem a kamrában és amit találtam abból főztem. Igazán finom lett.
Hozzávalók: 2 pár virsli, 0,4 kg burgonya, 0,2 kg fagyasztott zöldborsó, 1 közepes fej vöröshagyma, 1-2 ek olaj, 1 ek kukoricakeményítő, 200 ml tejszín vagy 1 kis pohár tejföl
Fűszerezés: só, frissen őrölt bors és friss vagy szárított kakukkfű
Elkészítés:
Az olajon süssük üvegesre az apró kockára vágott, hagymát, keverjük hozzá a kis kockára vágott burgonyát és pirítsuk együtt 2-3 percig. Ha szárított kakukkfüvet használunk azt most morzsoljuk a burgonyára. A frisset a főzés vége felé adjuk a leveshez.
Öntsük fel a burgonyát 1-1,5 liter vízzel vagy alaplével és adjuk hozzá a zöldborsót. Ha burgonya és a zöldborsó megpuhult, adjuk hozzá a kis karikára vágott virslit.
Ezután sűrítsük be a levest, amihez a kukoricakeményítőt oldjuk fel hideg vízben, adjuk a leveshez és forraljuk össze. Végül keverjük hozzá a tejszínt vagy a tejfölt, vigyázva a hőkiegyenlítésre.
Tálaláskor ízesíthetjük a levest pár csepp citromlével, rózsaborssal, esetleg chilivel.
Lényeges a virsli minősége!
Ha van otthon sárgarépa, azt is kis kockára vágva adhatjuk a leveshez, ha viszont zöldborsó helyett kelkáposztával készítjük, az már majdnem a németek "nagy találmánya" a frankfurti leves. Természetesen akkor a fűszerezés nem kakukkfű, hanem köménymag, majoránna, piros paprika, fokhagyma...
Kísérletezni jó!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése