2018-03-25

Bárányborda zöldségekkel





A húsvétvasárnapi ebéd "szenzációja", a bárány lehet(ne), sütése régen nálunk is szokás volt, de ma már egyre inkább felváltja a sonka és a töltött dagadó.
Ennek oka gondolom a megfelelő minőségű bárányhús beszerzésének nehézségében (is) keresendő, mert erre a fogásra csak a gyenge szopós bárány húsa alkalmas.
Viszont az olaszoknál a legtipikusabb húsvéti fogás ma is a sült bárány, ami leginkább egy 2-3 kg-os comb.


Ha viszont mégis sikerül szopós bárányhúst beszereznünk, akkor az elkészítése egyszerű, pácolni sem szükséges, sütőben viszonylag gyorsan elkészíthető.

Hozzávalók: 1 egész bárányborda, 1-2 cikk fokhagyma, 2 szál rozmaring, 2 ek olaj, só, frissen őrölt bors ízlés szerint

Elkészítés:
A báránybordát dörzsöljük be a sóval, daráljuk rá a borsot.
Egy forró serpenyőben az olajon alatt süssünk kérget a húsra, oldalanként 2-2 perc alatt. Ezután tegyük át a húst a sütőtálra, a fennmaradó zsiradékkal, a vékony szeletekre vágott fokhagymával és a rozmaringgal együtt.
Süssük a bordát 180 C-fokra előmelegített sütőben 15-16 percig.
Ne süssük túl, a bárányborda akkor finom, ha kívül ropogós, belül porhanyós.
A sütőből kivéve, szeletelés, tálalás előtt, pihentessük a húst 5-6 percig.
Tálaljuk a bordát párolt zöldségekkel: tökéletes választás a sárgarépa, a zöldbab, a zöld spárga, a gomba.
Készíthetünk hozzá barnamártást az eredeti recept szerint, vagy egy egyszerűsített variációt.
Ha nem elég zsenge a bárányhús, akkor egy éjszakára, de legalább néhány órára pácoljuk be a húst rozmaringos-citromos-olívaolajos keverékbe.



Nincsenek megjegyzések: