2020-03-05

Partifalatok-garnélás kanapé



A partifalatok, előételek, nálam fontos helyet foglaknak el a vendégvárásban és az ünnepeken. Ahogy az éttermekben, nálam is fontos szempont, hogyha megérkeznek a vendégek, "legyen valami az asztalon" amíg eldől, hogy mit rendelünk, vagy mi lesz a menü. Ez lehet egy szelet pirítós vajjal, vagy valami jobb olajjal, de egy amuse bouche is. A lényeg, hogy legyen valami az asztalon a welcome drink mellé...
Ezek a kosárkák is ennek a jegyében születtek.
Vajas tésztát mindig frissen készítek, nem túl bonyolult feladat, de a rétes és leveles tészta az "más tészta". Ezeket mindig megveszem.
A korábbi gyümölcsös kosárkák sikerén felbuzdulva, most egy sós-garnélás előétel készült belőle. Annyi különbséggel, hogy itt a kosárkákat  előre meg kell sütni, lehűteni és bármilyen, előre elkészített hideg "dologgal" megtölteni.


Ez lehet, sonka, sajt, lazac, garnéla, tojás...
Ez most egy tojásos, majonézes, garnélás töltelék, lényegében egy rákkoktél.
 

Hozzávalók: 3 réteslap, 5 főtt tojás, 2-3 ek majonéz, esetleg görög joghurttal keverve, 300 g garnéla
 

Elkészítés: 
A muffin formát szórjuk meg olajjal. 
A réteslapokat óvatosan válasszuk szét, minden lapot kenjünk meg olvasztott vajjal, újra helyezzük őket egymásra és vágjuk 12 egyforma darabra. 
Helyezzük az így előkészített lapokat a muffinformába, óvatosan kosárkát formázva belőlük.
Süssük a kosárkákat 190 C-fokra előmelegített sütőben légkeverésen, 5-6 perc alatt szép ropogósra. 
A sütőből kivéve pár percig hagyjuk a kosárkákat a formában hűlni, azután óvatosan szedjük ki egy tálcára.
Közben készítsük el a tölteléket. 
A tojásokat főzzük meg, a garnélákat süssük meg a korábban leírtak szerint, és hagyjuk hűlni. 
A tojások héját távolítsuk el, hármat vágjunk apró kockára, kettőt pedig közepes cikkekre. 
12 darab (12 darab kosárka készül) garnélát hagyjunk egészben, a többit pedig vágjuk szintén apró kockára.
Keverjük össze a felkockázott tojást és garnélát a majonézzel, fűszerezzük frissen őrölt borssal és sóval.
Rakjuk az így elkészített ráksalátát a kosárkákba. Mindegyik tetejére tegyünk egy cikk tojást és egy egészben hagyott garnélát.

Díszítsük friss kaporral.

 

Nincsenek megjegyzések: