2021-05-14

Zöldségleves gombával


A zöldségleves nálam egy "fogalom", bármikor, bármiből pillanatok alatt, és mindig másképp készül. Lehetőség szerint az éppen szezonális rendelkezésre álló zöldségekből.

A leveseket feltétlen érdemes beiktatni az étrendünkbe, amellett, hogy kiegészítik a napi ajánlott folyadékbevitelt, gazdagok ásványi anyagokban és vitaminokban. Itt a blogon nem mellesleg 56 levesrecept található, van miből válogatni. Megtalálhatók a magyar konyha hétköznapi, gyorsan elkészíthető vagy ünnepi levesei,

és természetesen a nemzetközi konyha leveskülönlegességei is, mint az ukrán borscs, az orosz szoljanka, a húsgombócleves és scsi, a kínai vagy thai levesek

Ez a leves is a jól megszokott módon készült: húsalaplé és a kamrában éppen rendelkezésre álló zöldségek, az olasz minestrone "filozófia"alapján, ami nem más, mint, hogy mindig friss, szezonális, minimum ötfajta kis kockára vágott zöldség kerüljön a levesbe.

Hozzávalók: 2 l csirkealaplé 1/4 káposzta, 2 közepes burgonya, 1/2 zeller, 2 sárgarépa, 1 hagyma, 1-2 cikk fokhagyma, 50 g borsó, 50 g csiperke. 1 ek olívaolaj

Fűszerezése: só, frissen őrölt bors, petrezselyem- és zellerlevél

Elkészítés: 

A felmelegített olajon pároljuk meg a hagymát, ezután adjuk a hagymához a kockára vágott sárgarépát és zellert és pároljuk együtt 4-5 percig. Öntsük fel az alaplével és amikor felforr adjuk hozzá a felkockázott burgonyát és a csíkokra vágott káposztát. Sózzuk, borsozzuk. Lassú tűzön addig főzzük, amíg a káposzta és burgonya megpuhul. Végül  adjuk a leveshez a borsót és főzés vége előtt 1-2 perccel a felszeletelt gombát.

Tálaláskor szórjuk meg a levest apróra vágott petrezselyem - és zellerlevéllel.

Nincsenek megjegyzések: