2021-12-30

Szilveszteri vöröslencse-főzelék



A lencse hagyományos újévi étel, úgy tartják, hogy gazdagságot hoz, nem is mulasztjuk el soha, hogy együnk belőle bárhol vagyunk, vagy ha otthon, baráti körben szilveszterezünk, elkészítsük. Viszont, babona ide, vagy oda, a lencse, ha jól van elkészítve, finom, nagyon egészséges és érdemes fogyasztani nem csak szilveszterkor. Sok vitamint és rostot tartalmaz, élettani hatása jobb, mint a borsóé vagy a babé. Leggyakoribb elkészítési módja a főzelék, de tökéletes saláta és leves is készíthető belőle. Külön említést érdemel a fekete lencse, nemcsak finom, de szép is.Most egy vöröslencse főzelék receptje következik, ahogyan én szeretem. A vöröslencse azért is jó választás, mert gyorsan készül, főzés előtt beáztatni egyáltalán nem kell.

Hozzávalók: 500 g vöröslencse, kevés mangalica szalonna, 1 ek liszt, 1 tk őrölt csemege paprika, 1-2 cikk fokhagyma, só, ízlés szerint

Elkészítés:

A lencsét mossuk meg és egy lábosban, annyi vízben amennyi ellepi, kezdjük el főzni. Enyhén sózzuk meg. A vizet több részletben, mindig szükség szerint adjuk a lencséhez, hogy le ne égjen és a főzés végére az összes vizet felvegye. Amíg a lencse fő a mangalica szalonnát vágjuk apró kockára és süssük zsírjára. Adjuk hozzá a felszeletelt fokhagymát, pirítsuk meg és keverjük hozzá a lisztet. Rántást készítünk. Ha a liszt világos barnára pirult, a tűzről levéve keverjük bele a piros paprikát, öntsük fel hideg vízzel és jól keverjük össze.
Ha a lencse majdnem kész - ne főzzük túl, mert még a rántással együtt is főni fog és nem szeretnénk, ha a lencse szétesne - keverjük hozzá a rántást és pár perc alatt, folyamatosan kavargatva , főzzük készre.
Szilveszterkor kínálhatjuk sült vagy főtt virslivel, egyéb alkalmakkor csodálatos köret lehet.

Nincsenek megjegyzések: