2012-11-04

Üvegtészta – másképp



Az üvegtészta – cellophane or glass noodles – az átlátszó tészták különböző keményítőkből (mungóbab, rózsanád, manióka) és vízből készült egyik fajtája. Ázsia boltokban kapható. Kínában általában wokban sült ételekhez, vagy tavaszi tekercsekhez használják. Nevét onnan kapta, hogy főtt állapotban átlátszóvá válik. Különböző vastagságokban kapható. Nem összetévesztendő a rizstésztával, mely rizsből készül, és vízben főzés után inkább fehér, mint átlátszó marad.
Viszont az üvegtészta is fehér lesz, ha pár másodpercre forró olajba dobjuk.
Pillanatok alatt elkészül: az üvegtésztát 180°C fokra felmelegített olajba dobtam. Azonnal megdagad és kifehéredik. Papírtörlőn lecsöpögtettem, és kész. Partikon igazán „villoghatunk” vele, különleges, szép és finom.

Megsózva, príma ropogós nasi, lazac-vagy marhacarpaccio-hoz pedig nagyszerű köret. Ha különbüző ízesítésű (chili, fokhagyma, citromos, zöldfűszeres) olajba dobjuk, különleges ízű tésztákat kapunk.


2 megjegyzés:

Hankka írta...

De jó! :) A bejegyzés címét olvasva fogalmam sem volt, hogyan lehet másképp készíteni, erre végképp nem gondoltam, de nagyon jó ötlet és guszta! :)

tücsi írta...

Még soha nem vettem és főztem üvegtésztát, talán egyszer rászánom magamat!!!