2019-04-13

Virágvasárnap - Nagyhét



Húsvét előtti vasárnap, virágvasárnap. Húsvétvasárnap, a keresztények legnagyobb ünnepe, Jézus feltámadását ünneplik, mert számukra feltámadásával bizonyította be Jézus legjobban, hogy Isten.

Egy barátnőmmel nemrég a közelgő húsvétról beszélgettem, a hagyományokról, a szokásokról, a jelképekről és ezzel kapcsolatban, természetesen, szóba került a hit, Jézus és a feltámadás. Arra a következtetésre jutottunk, hogy mivel az elmúlt évek iskolai oktatásának, az egyházi iskolákat leszámítva, nem volt része a biblia megismertetése, és ha ez a családban sem történt meg, akkor nagyon sok embernek a húsvét a sonkáról, a hímes tojásról, esetleg a locsolkodásról, újabban egy wellness-hétvégéről szól.
Pedig a biblia az egyetemes kultúra része, mind az Ószövetség, mind az Újszövetség és Jézus életét pedig, ha másképp nem, hát csodás történetként meg kellene ismerni mindenkinek; hogy Jézus Jeruzsálemben élt, ács volt, ember volt, elárulták, elítélték, keresztre feszítették és meghalt. 

A hit viszont ott kezdődik, hogy elhisszük, hogy Jézus feltámadt.
Jézus élete az évszázadok során megmozgatta a művészek fantáziáját is. Nem lehet felsorolni a zenei műveket, festményeket, filmeket, melyeket neki szenteltek. Hacsak a magyar vonatkozásúakat nézzük, muszáj megemlíteni Munkácsy Mihály csodálatos Krisztus-trilógiáját, melyet a biblia ismerete nélkül meg sem érthetünk.
Tehát, virágvasárnap, Jézus ünnepélyes bevonulása Jeruzsálembe, ahol Jeruzsálem népe ujjongva ünnepelte a próféták által megjövendölt Messiást, de ugyanők, néhány nap múlva már megtagadták, és akik vasárnap hozsannázva kísérték, pénteken már „Feszítsd meg”-et kiáltottak. A bevonulás emlékére virágvasárnap pálmaágakat - ahol ilyen nem terem - barkaágakat szentelnek, körmeneteket tartanak.
Virágvasárnap kezdődik a nagyhét: nagycsütörtök - az utolsó vacsora, Júdás árulása, nagypéntek - Jézus kereszthalála, nagyszombat - Jézus sírban fekvésének napja és vasárnap, húsvét ünnepe - Jézus feltámadása. 



Nincsenek megjegyzések: