2019-12-06

Rakott tök, tejföllel, kaporral, sajttal



Nem tudom, ki hogy van vele, de én alig várom a "tökszezont", mert sütve, főzve, "tökjó", és ez nemcsak a sütőtökre vonatkozik. A főzőtökből kitűnő tökfőzelék készíthető, nem is beszélve a gazdag rakott tökről. A tökfőzelék sokaknak egy "nemszeretem" étel, sőt nekem is az volt sokáig, de van egy tuti receptem, ami sokak kedvencévé vált. Hamarosan megosztom itt a blogon.
De most következzen a csodás rakott tök.


Hozzávalók: 1 közepes méretű tök, 1 kg, 500 g darált sertés hús, 200 g rizs, 250 ml tejföl, 1 tojás, 100 g sajt, 1 vöröshagyma, olaj, zsír vagy vaj, só bors, kapor

Elkészítés: 

A tököt vágjuk ketté, hámozzuk meg, a magházát kaparjuk ki és gyaluljuk le. Sózzuk be és 10 percig hagyjuk állni. A tököt nyomkodjuk ki, és keverjük hozzá a kaprot. 
A vöröshagymát vágjuk apróra, kevés olajon /zsíron /vajon pirítsuk üvegesre, tegyük bele a darált húst, sózzuk, borsozzuk, és süssük meg. 
Közben pároljuk meg a rizst. 
A sütőedényt vajazzuk ki, és rétegezzük bele a tököt, rizst és a húst, ilyen sorrendben, a tetejére tök kerüljön.  A tejfölt keverjük össze a felvert tojással, és öntsük a tökre. Reszeljük rá a sajtot, és 200 C -fokra előmelegített sütőben süssük pirosra. Felkockázva, melegen tálaljuk.


Nincsenek megjegyzések: