2019-12-16

Sajttorta csokis áfonyával



Egy viszonylag gyorsan és egyszerűen elkészíthető desszert a sajttorta. Kevés hozzávaló, rövid sütési idő, ideális választás, ha gyorsan valami finomat akarunk. 
Az alap lényegében egy vékony tészta, ami lehet sült omlós tészta, de darált kekszből és vajból készült, sütés nélküli tészta is. A tetejére kerülhet eper, áfonya, málna, mandula, mogyoró, csokoládé, vagy ezek keveréke. 

Ez a torta most Győri Édes kakaós kekszből készült, a sajt pedig Philadelphia krémsajt.

Hozzávalók:
- az alaphoz: 200 g keksz, 100 g olvasztott vaj
- a krémhez: 500 g krémsajt, 60 g porcukor, 1 tk vaníliakivonat, 200 ml tejszín
- a tálaláshoz: málna, eper, áfonya vagy bármilyen dzsem, esetleg csokoládé


Elkészítés:
Törjük össze a kekszet késes aprítóban, vagy egy húsklopfolóval és keverjük hozzá a vajat. Az állaga "vizes homok"-szerű legyen. Simítsuk a vajas kekszmasszát egy 20 cm átmérőjű sütőformába, nyomkodjuk le és süssük 10-12 percet 180 C-fokra előmelegített sütőben. A sütőből kivéve, hagyjuk hűlni. 
Közben készítsük el a sajtos tölteléket, amihez kézi mixer segítségével keverjük össze a sajtot a porcukorral. Tovább mixelve adagoljuk hozzá a tejszínt és keverjük hozzá a vaníliakivonatot. Öntsük a tejszínes-sajtos masszát a kihűlt kekszalapra és spatulával vagy kanállal egyengessük el rajta.
Hagyjuk a sajttortát hűtőszekrényben hűlni egy éjszakán át.

Tálaljuk a tortát az előkészített gyümölccsel vagy dzsemmel vagy amivel szeretnénk.

Megjegyzés: A csokis áfonyához vízgőz fölött megolvasztottam a csokoládét és hozzákevertem az áfonyát egy kevés áfonyalével. 
 

Nincsenek megjegyzések: