2019-12-19

Sült oldalas



A sült oldalas nem tartozik a legkímélőbb ételek közé, de tagadhatatlanul az egyik legfinomabb a sertéssültek között, szeretjük nagyon.
Mint minden ételnél, a tökéletes sült oldalasnál is a leglényegesebb a hús minősége. Ugyanis minél jobb alapanyagot használunk, annál finomabb lesz a végeredmény.
Ami az elkészítés módját illeti, nagyon megoszlanak a vélemények, főleg a sütési időt, a fűszerezést és az esetleges pácolást illetően. Ahány ház, annyi szokás. 

A lényeg, hogy végül egy csontról leváló, belül omlós, kívül ropogós, ízletes oldalas  kerüljön ki a sütőből.
Híve vagyok a sousvidálásnak, a lassú tűzön sütésnek, ezért én az oldalasnál is utóbbi mellett teszem le a voksom. És természetesen a fűszeresést sem viszem túlzásba: só, bors, köménymag, fokhagyma, szerintem így érvényesül legjobban a sült hús íze.

Hozzávalók: 1,5 kg oldalas, 1 fej fokhagyma, 1 ág rozmaring - opcionális, kevés zsír, só, frissen őrölt bors, őrölt köménymag, ízlés szerint

Elkészítés:

Mossuk meg az oldalasdarabokat, fűszerezzük a sóval, borssal, köménnyel és sütés előtt alufóliába csomagolva pihentessük néhány órát. 
Ezután a fóliából kivett húst rakjuk egy zsírral enyhén bezsírozott sütőrácsra, mely alá helyezzünk egy tepsit. Vannak eleve ilyen ráccsal ellátott "alkalmasságok". Tegyük az oldalasdarabok mellé a rozmaringágat és a fokhagymát, borítsuk be alufóliával és 140 C fokra előmelegített sütőben süssük 3-3,5 órát. 
Ezután a fóliát eltávolítva, a sütő hőmérsékletét felemelve 200 C-fokra, kb. 10 perc alatt pirítsuk ki az oldalast.

Tálaljuk burgonyapürével és csemege uborkával. Kínálhatunk hozzá vörös bort.


Nincsenek megjegyzések: