2012-12-20

Sült zeller sárgarépával



A kínaiak szerint a főzés igazi művészet. Az ízek mellett a látványnak is nagy szerep jut, ételeik színpompásak, nagyon sok zöldségből állnak, gazdagon fűszerezettek. Ezért is szeretem annyira a kínai konyhát. Már a legegyszerűbb étel is más hatást ér el, ha szép, és szépen van tálalva. Szerintem az ünnepi asztalokról sem maradhatnak el a saláták, készüljenek tisztán friss zöldségekből, vagy grillezett zöldségekkel, csirkemellel, sonkával, sajttal, gyümölccsel, füstölt hallal, garnélával gazdagítva. A sor hosszú és még folytatható. Fogyaszthatók előételként, de két komolyabb fogás között is, előkészítendő a gyomrot azok befogadására. Mint minden saláta, ez is pillanatok alatt elkészül, az alapanyagok, fűszerek teszik változatossá, esetleg különlegessé. Ez a saláta is pontosan úgy készül, mint a korábban készített cukorborsó saláta, csak itt a cukorborsó helyett sült szárzellert és póréhagymát keverünk a sárgarépához. Fűszerezése: apróra vágott zeller- és bazsalikomlevél, frissen őrölt só, bors. Az arányok tetszőlegesek, a társaság nagysága és az egyéni ízléstől függően. Tálaláskor szórhatunk rá szezámmagot vagy mákot, meglocsolhatjuk citromlével.

Újabban a mákot salátákra szórom, nekem nagyon bevált. Érdemes kipróbálni.


Nincsenek megjegyzések: