2018-01-02

Meggyes-mandulás sütemény



Vannak fűszerek, illatok, amelyekről egyértelműen a télre vagy a nyárra asszociálunk....ilyen téli illat, a fahéj, a szegfűszeg, a sült gesztenye, a pirított mandula vagy a sült alma illata. Ez a sütemény kombinálja ezeket, mert kívül tél, belül nyár... Ugyanis a tésztába a nyarat idéző kandírozott meggy került... 
Meggy helyett tehetünk bele kandírozott cseresznyét is.

Hozzávalók: 175 g félfogós liszt, 180 g porcukor, 200 g lágy vaj, 4 tojás, 1/2 sütőpor, 1 tk mandulakivonat, 100 g őrölt mandula, 300 g kandírozott meggy, 100 ml tej, 1 csipet só, 20-30 g szeletelt mandula a tetejére


Elkészítés: 

Keverjük habosra a vajat a porcukorral és egyenként keverjük hozzá a tojásokat. Adjuk a masszához a mandulakivonatot, a sütőporral és a sóval elkevert lisztet, az őrölt mandulát, a tejet és végül a meggyet.
Kenjünk ki egy 24 cm átmérőjű sütőformát vajjal, szórjuk meg liszttel és töltsük bele a masszát. A tetejére szórjuk rá a szeletelt mandulát.  
Süssük a süteményt 160-170 C-fokra /gáz 3-as fokozatra előmelegített sütőben 50-60 perc alatt készre. Tűpróbával ellenőrizzük a készenléti fokot.


Nincsenek megjegyzések: