2023-08-24

Lecsó, "újratöltve"


Mikor készítsünk lecsót, ha nem most... Érik a kertekben a csodás paradicsom, paprika.

Ha nincs kertünk, akkor irány a termelői piac, mert a boltokban igazán finom paradicsom nem kapható, de a paprika minősége sem elhanyagolható. Szerintem.

A lecsó már-már hungarikum, de "mindenki másképp csinálja", vagyis mindenkinek van egy tuti receptje. Nem volt ez másképp nálunk sem, a lecsó eddig mindig is így készült. Igazi, bevált családi recept. Sőt, télire is mindig készül lecsó.

De ahogy minden változik és ahogyan a lassan szállóigévé vált filmcím is jelzi "Another Time, Another Place", nemcsak az idő és helyek változnak, hanem a megoldások is, a lecsó miért ne változna. Pláne, ha Konyhatúráról van szó. 

Ez a lecsó is ennek a jegyében született, abból készült, amit a kamrában találtam: 1 parika, 2 paradicsom - ez volt a szűk keresztmetszet. Adva volt a feladat, mi készüljön belőle, egy viszonylag gyors ebédre, egy főre. Ami külön téma lehetne, mivel nem ehhez vagyok szokva, de haladjunk.

Szóval szóba jött a tészta, bulgur, hajdina, stb. paradicsomos salsával, mivel hagyma, fokhagyma és egyéb hozzávaló rendelkezésre állt. Viszont egy szép szál kolbász is lógott a kamrában. Így aztán a kolbász miatt, készült ez a "konyhatúrás " lecsó. Jó lett! Tanulság? Legyünk kreatívak, főzzünk, süssünk néha, abból amit a hűtőben, kamrában találunk.


Elkészítés:

Csemege szalonnát vágjunk apró kockára - süthetjük olajon vagy zsíron is, de szerintem szalonna nélkül nem az igazi -,  olvasszuk meg és süssünk rajta üvegesre egy fél karikára vágott hagymát. Adjuk a hagymához a felkarikázott kolbászt és süssük együtt 2-3 percig.  Keverjük az alaphoz a csíkokra vágott paprikát, süssük pár percig és ezután keverjük hozzá a szintén csíkokra vágott paradicsomot. Fűszerezzük ízlés szerint sóval borssal. Én most friss lestyánnal  tettem még különlegesebbé. Még 2-3 perc főzés, ezután adjunk hozzá 2 tojást, keverjük össze és kész. 

Megjegyzés: valahol olvastam, hogy különlegesebbé tehető a lecsó, ha a tojást nem csak egyszerűen hozzákeverjük a lecsóhoz, hanem kevés zsiradékon előre lágyra sütjük, és így keverjük hozzá. Most ezt kipróbáltam. Egy próbát megért, de nem hiszem, hogy mindig így fogom készíteni.

Nincsenek megjegyzések: