2025-03-27

Karfiolleves


Azt hiszem, többször említettem, hogy levesekben "jó vagyok". Nálam a leves, mint előétel - ünnepektől eltekintve, amikor "más is" kerül az asztalra, kihagyhatatlan. Mindig abból készül, ami éppen megtalálható a kamrában. Pár zöldség már egy jó alap lehet, persze, ha többféle van éppen, akkor jöhet egy igazi minestrone. Az alap általában hagyma, fokhagyma, burgonya, ami sűrítésre szolgál, és még valami, ha nem éppen krumplileves készítése a cél. 

Ez a karfiolleves is liszt vagy keményítő helyett burgonyával van sűrítve. Ez úgy történik, hogy együtt főnek a zöldségek, figyelembe véve a különböző főzési időket, és megfőtt burgonya összeturmixolva lesz a sűrítőanyag. Finom krémes, ízes lesz tőle a leves, 

Most egy karfiolleves készült sárgarépával, burgonyával sűrítve.

Hozzávalók: 500 g karfiol, 200 g sárgarépa, 250 g burgonya, 1 közepes fej vörös hagyma, só, frissen őrölt bors, 2 evőkanál olaj és friss petrezselyemlevél.   

Elkészítés: 

A zöldségeket mossuk meg és vágjuk fel tetszés szerint. Az olajon pároljuk üvegesre az apróra vágott hagymát, öntsük fel 1,5 l vízzel vagy alaplével és rakjuk bele rózsáira szedett karfiolt, a kis kockára vágott sárgarépát és burgonyát. Sózzuk borsozzuk, és mérsékelt tűzön kezdjük el főzni. . 

Amikor a karfiol megfőtt, egy szűrőkanállal szedjük ki, a burgonyát és a sárgarépát addig főzzük, amíg a sárgarépa megfő, mert a burgonya addig biztosan jó lesz. Szedjük ki fazékból a sárgarépát, a burgonyát turmixoljuk össze és egy szűrőkanálon passzírozzuk át, hogy krémes, sima legyen. Rakjuk a burgonyás alaphoz a sárgarépát és a karfiol, Forraljuk össze, ha szükséges fűszerezzük, állítsuk be az ízeket, esetleg dúsíthatjuk tejszínnel vagy tejföllel. 

Tálaláskor szórjuk meg apróra vágott petrezselyemlevéllel.


Nincsenek megjegyzések: