2012-01-12

Grillezett őszibarack kókuszkrémmel



Így tél elején a szervezetünknek egyre nagyobb szüksége van vitaminokra, ásványi anyagokra, rostokra. Természetesen az az igazi, ahogy már korábban is írtam, ha szezonális, helyben megtermett idényzöldségeket és gyümölcsöket fogyasztunk. Ezek kitűnő sejtvédők, antioxidánsok, gazdagok különböző vitaminokban, rostokban, ásványi anyagokban, és nem mellesleg, nagyon finomak is. Mondhatnám: a gyümölcs az egészség szimbóluma, fűben fában orvosság...A friss gyümölcsnek nincs párja, egészségünk szempontjából elsősorban ezek fogyasztása javasolt, ám ilyenkor – a déli gyümölcsöket leszámítva – jóformán csak alma és körte kapható, igazán jó szolgálatot tehet az ősszel üvegbe zárt napsugár, az őszibarack. Ennek a habkönnyű desszertnek az elkészítése, szerintem, senkinek nem okoz problémát, és mellesleg nem több, mint tíz perc.
 
Hozzávalók: 4 őszibarack vagy nektarin, 1 tk olívaolaj
- a krémhez: 1 dcl kókusztej, 15 dkg mascarpone, 1 dcl tejszín, 5 dkg kókuszliszt, 5 dkg porcukor, kókuszreszelék, csokoládé

Elkészítés: 
A félbe vágott őszibarackból kivettem a magot, vágott felüket kristálycukorba mártottam, és az enyhén beolajozott grillserpenyőben pár percig sütöttem. Amíg a cukor megolvadt, kicsit karamellizálódott.
A krémhez a mascarponét egy kézi habverővel jól összekevertem a kókusztejjel és a cukorral, hozzáadtam a kókuszlisztet, és óvatosan belekevertem az időközben felvert tejszínt. A mascarponés kókuszkrémet a kihűlt barackokra tettem, melyre kókuszreszeléket és csokiforgácsot szórtam.
A kókusz és az őszibarack izgalmas, egzotikus ízkombinációt, különleges desszertet eredményezett, de bármilyen más krémmel - ricottával, tejszínhabbal, vagy mascarponéval kókusz nélkül - is elkészíthető.

9 megjegyzés:

Katucikonyha, írta...

Csodaszép, imádom a grillezett őszibarackot!!! Én rozmaring ággal szoktam grillezni. :-)

Mrita írta...

Álomszép, az ember rögtön megkívánja. Gyönyörű a fotó.

wanna írta...

Köszi!
Én most mentalevelet dobtam rá, de rozmaringgal is ki kell próbálnom! Már érzem az illatát :)

trollanyu írta...

Csúcs, nagyon finom lehet így együtt:)Őszibarackot még sosem grilleztem, ki kell próbálnom.

Roza írta...

Csodás!:) Mint egy álom!:)

Seffer Lilla írta...

Nagyon jól néz ki, egyszerű és ötletes!

Petra írta...

Gyönyörű!

A fotóid miatt, mindenképpen ajánlok egy pályázatot:
http://www.reformkorikonyha.blogspot.com/2012/01/te-hogyan-latod-hungarikumokat-palyazat.html

Elisabeth írta...

Nemcsak hogy a grillezett őszi barack nagyon finom, de a mascarponés, kokuszos krém...szenzációs találmány, elegáns desszert, nagyon guszta, és finom!

Kedves Wanna-vár rád egy díj amit szeretettel adnám neked.Nézz át a blogomra, és vidd el. Add át tovább akinek szeretnéd! Gratulálok, nagyon megérdemled!
Hugs,

wanna írta...

Köszönöm mindnyájatoknak!
Petra, köszi az infót, megnézem.
Elisabeth, igazán köszönöm a díjat, köszönettel átveszem!