2012-07-06

Gazpacho grillezett görögdinnyével



A nagy melegre való tekintettel, és felbuzdulva az uborkából és sárgadinnyéből készült zöld gazpacho sikerén, megint csak főzés nélküli, jéghideg „valamire” tudtam gondolni. És ez megint a gazpacho lett, de nem a hagyományos spanyol recept szerint kenyérrel, hanem ez a könnyebb, újragondolt változat.

A konyhában eltöltött idő nem több, mint 10-15 perc, az eredmény pedig egy hűsítő, pikáns csoda. Amellett, hogy szép, nagyon finom is.

Hozzávalók: 1 kg paradicsom, 2 kis uborka, 1 fél piros paprika, 1 édes, fehér hagyma, 2 érett sárgabarack, 1 ek sherry ecet, pár csepp tabasco, 0,5 kg görögdinnye, 1 ek olívaolaj, frissen őrölt só és színes bors.

Elkészítés:

Az uborkát és a paradicsomot megmostam, az uborkát meghámoztam, a hagymát felkockáztam, a barackot félbe vágtam, magját eltávolítottam. Az így előkészített zöldséget- gyümölcsöt az ecettel, a tabascoval, a sóval és a borssal összeturmixoltam. Ezután egy szűrőn az egészet kanállal átpasszíroztam, és 2 órára a hűtőbe tettem. Tálalás előtt a dinnyét meghámoztam, magját eltávolítottam (mag nélküli dinnyéből készítve ez a művelet megspórolható), 2x2 cm kis kockákra vágtam és grillserpenyőben olívaolajon 2 perc alatt megsütöttem. A jéghideg gazpachot tányérokba mertem, és pár csepp olívaolajat cseppentve rá, a meleg dinnyével tálaltam.



7 megjegyzés:

Erika írta...

Biztos finom hűsítőt készítettél! Én maradok a meleg levesek mellett de pusztán azért mert itt meg 15 fok van és zuhog egész nap az eső :))

trollanyu írta...

Csodálatos, te mindig olyan remek és különleges ételeket készítesz:) Még sosem ettem meleg dinnyét, de nagyon jó lehet a hideg levessel. Nálunk mára lehűlt a levegő, de lesz még meleg, ki fogom próbálni:)

wanna írta...

Köszi, örülök, hogy tetszik! Én sem főzök túl sokat az utóbbi időben, igazán jól jön a jéghideg gazpacho, a hőmérséklet nappal nemigen csökken 35°C alá :)

Seffer Lilla írta...

Ez nem semmi, szuperek a képek, és a leves is...:)

Jayanthy Kumaran írta...

wow...looks utterly lipsmacking..;p
Tasty Appetite

Elisabeth írta...

En nagyon szeretem a grillezett gyumolcsoket, plane a barackot, es az ananaszt, de meg sosem grilleztem gorog dinnyet, es meghozza gazpacsoval parozni!
Szinte zseni otlet, es kivanatosan frissito...gyonyoru a szine is!

leon írta...

Ez tényleg nagy ötlet! Kipróbálom!