2012-07-08

Granita - igazi nyári hűsítő



A granita egy csodás olasz, Szicíliából származó desszert, ami alapesetben nem más, mint jégkása cukorból, vízből, különböző ízesítéssel. A legelterjedtebbek a citrom-, mandarin-, narancs-, kávé-, mandula-, eper-, mentagranita. Állaga régiónként is változó, a sorbettől a fagylaltszerűig terjed. Igazi nyári desszert, görögdinnyéből és sárgadinnyéből is finom, elkészítése gyors, egyszerű, fagylaltgép sem kell hozzá.
  

A dinnyehúst kevés cukorral és pár csepp citromlével összeturmixoljuk (a görögdinnyét a magok miatt szűrőn át kell még passzírozni), és a mélyhűtőben lefagyasztjuk. Aztán már csak össze kell törni, és máris fogyasztható ez a kánikulában igencsak nagyszerű hűsítő. Nem fagyi, de nem is dinnye, egyszerűen fantasztikus. Ízesíthető rummal, likőrrel.
A kevesebb cukorral vagy sós összetevőkből készített granitát gyakran a fogások között szolgálják fel, átmenetet képezve az ízek között. 

A különleges dolgok kedvelőinek kipróbálásra ajánlom a gazpacho-granitát. Ugyanúgy készül, mint a gyümölcsgranita, csak az alap itt nem a gyümölcs, hanem az előző bejegyzésben szereplő gazpacho, a grillezett dinnye nélkül. Azonban kevés friss dinnyét turmixolhatunk bele. Pikáns, fűszeres, cukormentes frissítő.

 

5 megjegyzés:

Seffer Lilla írta...

Ebben a nagy melegben most jól jönne...:)

Katucikonyha, írta...

Egy nagy pohárral kérnék! Ráadásul jó ötlet, ha marad a megkezdett dinnyéből és nincs hová tenni.

trollanyu írta...

Tavaly párszor készítettem, mert volt, hogy a dinnye nem volt túl jó, így viszont elfogyott, tényleg nagyon finom, idén is fogok készíteni:)

wanna írta...

Bizony kitűnő üdítő a nagy melegben,szívesen teleportálnék nektek belőle:), és a nem túl édes dinnye is "hasznosulhat" így, a kuka helyett :)

mellissina2 írta...

Nem csak az étrend különleges!!!:):):)