2012-08-02

Rókagomba hagymával, tojással



Ahogy már korábban is említettem, szerintem, rókagombából - chanterelle, pfifferling, лисичка - főzhető a legfinomabb gombaleves, de pörköltnek vagy paprikásnak is kitűnő. Húsa ropogós, színe mindig sárga, illatos gyümölcsös. A vargánya mellett az egyik legkedveltebb erdei gomba, kora nyártól késő őszig gyűjthető, vagy vásárolható a piacokon.


Nálunk mindenesetre nagy kedvenc a belőle készített gombapörkölt, vagy paprikás.
 
Hozzávalók: 300 g rókagomba, 1 fehér hagyma, 2 zöldhagyma, frissen őrölt bors, só, 1 csokor petrezselyemlevél, pár szál kakukkfű és lestyán, 2 ek olaj a sütéshez
 
Elkészítés: 
A gombát megtisztítottam, megmostam, és feldaraboltam. Nagyobb darabokra érdemes vágni, mert így a legaromásabb. Az olajon üvegesre pirítottam a félkarikára vágott hagymát, hozzáadtam a gombát, sóztam, borsoztam, rászórtam az apróra vágott petrezselyemlevelet, a lestyánt, és kb. 8-10 percig hagytam párolódni. A sütés vége felé a gombára dobtam az apróra vágott zöldhagymát és a kakukkfüvet. Ennyi, lényegében kész is van egy nagyszerű gomba előétel. De a „kísérletezés jegyében”, ekkor a gomba felét kiszedtem, ez lett a natúr gomba. A fennmaradó gombából készítettem egy joghurtos-tojásos variációt is, melyhez villával felvertem egy tojást, hozzákeverem egy 1 nagy ek eredeti görög joghurtot, hozzáadtam a gombához, és összeforraltam vele. Csodás lett mindkettő, nem tudom megmondani melyik a finomabb.



4 megjegyzés:

Seffer Lilla írta...

Ez édesanyámnak nagy kedvence lenne!

Elisabeth írta...

Milyen erdekes neve van ennek a gombanak...mi crimini gombanak hivjuk. Nagyon guszta es finom!

wanna írta...

Elisabeth, megnéztem, a crimini a portobello gomba kis változata. A chanterelle-ről a wikin, vagy itt olvashatsz:

http://www.mssf.org/cookbook/chanterelle.html

Elisabeth írta...

Köszi, Anna! Hát akkor jól eltaláltam. és nálunk is lehet kapni méghozzá nagy választékok vannak, pláne az Ázsiai, marketben!
Hugs,