2012-11-09

Fedezzük fel újra a hajdinát



A hajdina évszázadok óta ismert, Közép-Ázsiából került a Távol-Keletre és Európába. Nem gabona, a keserűfélék családjához tartozik, azért sorolják mégis azok közé, mert az elkészítési és felhasználási módja hasonló, háromszögletű magját egészben vagy hántolva, vagy megőrölve lisztként használják. Újabban már kapható hajdinapehely is, ami müzlibe, joghurtba kiváló.
A hajdina kitűnő és rendkívül értékes élelmiszer. Magas fehérje-, ásványi anyag-, rost- és vitamintartalma miatt mindennapi fogyasztásra ajánlott. Sokféleképpen készíthető el, a hántolatlan hajdina megfőzve kitűnő köret, rizs vagy burgonya helyett, de hagymán pirított gombával, friss paprikával, paradicsommal, egy kis vajjal magában is fogyasztható - egy könnyű vacsora. Kitűnő húspótló vegetáriánusoknak, a felhasználási terület a fantázia függvénye, már töltött káposztát is készítettem vele.

Recept:

Ahhoz, hogy a hajdina omlós legyen, főzéskor fontos betartani az arányokat: egy rész hajdina, két rész víz. Főzés előtt ajánlatos a hajdinát száraz vagy enyhén olajozott serpenyőben megpirítani, ezáltal illatosabb lesz. Tegyük a hajdinát száraz serpenyőbe vagy egy kevés olajon pirítsuk aranybarnára mérsékelt hőfokon 3-4 percig, folyamatosan kavargatva, mert könnyen megég. Ezután adjuk hozzá a vizet, a sót és a legalacsonyabb hőfokon főzzük, amíg az összes vizet magába szívja. Ha a főzővízbe egy kisebb fej hagymát is beledobunk, esetleg borsozzuk, még pikánsabb lesz.



2 megjegyzés:

Elisabeth írta...

Anna, halvány fogalmam sincs hogy mit jelent Angolul a Hajdina, de nagyon ismerősnek néz ki. Először azt gondoltam hogy a Quinoa, de talán még sem. Én több fajta hasonló zabonákat használok...ne talán a Tabbouleh lehet ez?

Milyen jó találgatni, és egész biztos hogy van egy zacskóval a polcomon is.

Át fogok látogatni a facebookra, és követni ott is. Sajnos én jóformán nem megyek a facebookra, csak ritkán, de fel szoktam tenni a postjaimat. Ahányszor ki nyitom a facebook oldalamat, már is egy rokon MO-szágrol rám talál, vagy Olaszbol, vagy valami szélhámost férfi...érdekes ezeknek nincs más dolguk, csak CHAT-elni akarnak?!

wanna írta...

Elisabeth, a hajdináról már korábban is írtam, angolul :
Buckwheat

Buckwheat has been known for centuries in Asia, in the Far East and from where it was brought to Europe. Buckwheat is not a cereal, but the use and the preparation is similar to cereals; actually, it is a plant of the dicot family. The triangular seeds are used whole or grained, as flour.
Buckwheat is an excellent and highly valuable food. Due to its high protein, mineral and vitamin content, it is recommended for daily use.