2013-01-28

Financiers - mandulás habcsók meggyel



A financiers őrölt mandulából vagy mandulalisztből készült könnyű, habos, belül lágy francia aprósütemény. Tradicionálisan téglalap alakú formákban sütik, de ma már más tartlets formák is használatosak. A sütemény nevének eredetét illetően – a francia financier szó pénzügyet jelent – két elmélet létezik. Az egyik szerint a formája miatt nevezik így, mely aranyrúdra emlékeztet, a másik szerint, ez a sütemény a párizsi tőzsde környéki pénzügyi negyedben dolgozók körében vált népszerűvé.



A masszát most nem formáztam, hanem egy kanál segítségével kis amorf kupacokat raktam szilikon muffin-formákba. Így megsütve, habcsókszerű lett. Ha kicsit lágyabb tésztát készítünk, felveszi a forma alakját.
A financiers jellegzetessége, hogy úgynevezett beurre noisette-tel, barna vajjal készül. Barna vajat sima sótlan vajból készíthetünk: a felkockázott vajat addig kell melegíteni, amíg mogyorószínűre barnul.
 

Hozzávalók: 150 g barna nádcukor (turbinado, demerara), 150 g őrölt mandula, 50 g kókuszliszt, 150 g vaj, 4 tojásfehérje, 1 tojássárgája, 1 csipet só, 1 tk vaníliakivonat, meggy, málna..., ízlés szerint
 

Elkészítés: 
Őröljük porrá a nádcukrot (én ehhez kávédarálót használtam), és keverjük össze a mandulával és a kókuszliszttel.  
Készítsük el a barna vajat, vagyis melegítsük barnulásig és hűtsük le. 
Verjük fel a tojásfehérjét a csipet sóval laza, mousse állagúra, épp csak, hogy habos legyen, és forgassuk össze a száraz hozzávalókkal. Keverjük a masszához a tojássárgáját, a vaníliakivonatot és végül az olvasztott barna vajat.
Egy evőkanál segítségével rakjuk a masszát a formákba. Mindegyik tetejére tegyünk egy szem gyümölcsöt. Ez nálam most saját készítésű kimagozott meggy volt. 
Süssük a habcsókokat/puszedliket előmelegített sütőben 230°C fokon 10-12 percig. Akkor jó, ha a külseje enyhén megpirul, de a belseje még puha marad, akárcsak a Pavlova. Ennek érdekében a kész financier-ket/habcsókokat 10 percig még pihentessük a formákban, aztán rácsra rakva hagyjuk teljesen kihűlni.
A kókuszliszt nem őrölt kókuszreszelék, hanem liszt. Természetesen kókuszliszt helyet süthetjük finom búzaliszttel is, de meg lehet próbálni mással is, például gesztenyeliszttel.

4 megjegyzés:

Édeskonyha írta...

Ez nagyon jól hangzik. Árválkodik a mélyhűtőben némi tojásfehérje, lehet ez lesz belőle.

trollanyu írta...

Nagyon klassz, egyszerű kis édesség, szépek:) Szerintem a formája meg a színe lehetett olyan, mint az arany, nekem ez az elmélet tetszik:)

wanna írta...

Igen, tényleg gyorsan elkészíthető, egyszerű, de nagyon finom édesség.
Szerintem is ideális az tojásfehérje felhasználására, a Pavlova után :),
(a tojássárgája nyugodtan elhagyható)

mellissina2 írta...

wanna!
Finom édesség,és egyszerű nekem való!Mentem a receptet!Köszi!