2013-03-21

Chouquettes - francia fánk



Szerintem a francia édességek egyszerűek, különlegesek és finomak. Kevesebb a habos csokoládés, vaníliás torta, a torta inkább a porhanyós tésztából készült gyümölcstortákat jelenti, mint a Tarte Tatin. Nagyon népszerűek az olvasztott csokoládéból készült mini tartlet-ek, a mandulás financiers-k és a csodás macaronok.
Nem hagyható ki a sorból a chouquettes, a francia mini fánk. Reggelire, kávéhoz, uzsonnára, teához is kitűnő.


Elkészítése nem túl bonyolult, a lényeg a megfelelő állagú, formázható tészta. Van, aki csak vízzel készíti tej nélkül. Lényegében ez egy képviselőfánk-recept, annyi különbséggel, hogy ezek kis méretű mini fánkok, jégcukorral megszórva – töltelék nélkül.
 

Hozzávalók: 100 ml víz, 100 ml tej, 120 g vaj, 150 g liszt, 3 tojás, 1 mk só, 1 tk cukor, jégcukor
 

Elkészítés: 
Egy lábasban keverjük össze a vizet, a tejet, a vajat, a cukrot, a sót, és melegítsük a keveréket mérsékelt tűzön forráspontig. Amikor forrni kezd, a tűzről levéve adjuk hozzá a lisztet, keverjük csomómentesre. Akkor jó az állaga, ha elválik a massza a lábas oldalától. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat (én ehhez kézi mixert használtam), és keverjük simára. 
A masszát töltsük habzsákba, és egy sütőpapírral bélelt tepsire nyomjunk belőle diónyi halmokat, nem túl közel egymáshoz. Sima végű kinyomó az ideális, nekem csak csillag formájú volt, így is szép lett, de a fánkokat teáskanállal is formázhatjuk. Szórjuk meg a fánkokat porcukorral és jégcukorral. 
Melegítsük elő a sütőt légkeverésre 220°C fokra, és süssük a fánkokat 10 percig. Ezután mérsékelve a sütési hőmérsékletet 180°C fokra, süssük még 10-12 percig, a sütő ajtaját egy fakanállal résnyire kitámasztva. Rácsra helyezve hagyjuk kihűlni. 
Ebből a mennyiségből 48 apró fánk lett.
Fogyasztható melegen, hidegen, megszórhatjuk még porcukorral, de akár meg is tölthetjük. 
Az itt található videó inspirálta a darabolt, keserű csokoládéval megszórt chouquette-t. Csodásan ráolvadt, érdemes így is készíteni, nagyon finom.


5 megjegyzés:

Marka írta...

Gyönyörűek lettek, kedvem lenne megenni őket!

Hankka írta...

Nekem még jobban is tetszik csillagcsöves nyomózsákból formázva, nagyon guszták! :) Kedvet kaptam hozzá, sós változatban már sütöttem hasonlót, most jöhet az édes! :)

trollanyu írta...

Ennivaló kis fánkok, nagyon szépek lettek így formázva:)Tökéletes lenne a reggeli kávémhoz.

wanna írta...

Tényleg tökéletesek, egy-kettőre el is fogytak, úgy tűnt először, hogy sok a 48 darab, de NEM!
Igaz a csokisokból profiterol is lett: kettévágtam, vaníliafagyit tettem bele és leöntöttem még olvasztott csokival, hááát mesés lett az is!

Juci írta...

Hát én keveslem, csak 48 darab lesz?
Hm, hm! Dupla adaggal kell indulnom!!
Már csak azért mert én is megszeretném kóstolni.